Nedjelja , 23 lipnja 2024

Beba iz Sibira jedna u 625 miliona slučajeva: Ljekari ni danas ne znaju kako se rodila

Beba koju ljekari smatraju svjetskim čudom začeta je prirodnim putem još prije dvije godine, ali se sve vrijeme trudnoće razvijala van maternice umjesto u njoj.

Zanimljivo je da se otad nije dogodio nijedan takav slučaj u svijetu. Simbolično, beba je tada dobila ime Viktorija (pobjeda), jer malo koja beba izdrži do 9. mjeseca vanmateričnu trudnoću, piše Telegraf.

Tridesetjednogodišnja majka, inače izbjeglica iz Ukrajine na Sibiru, tokom cijele trudnoće nije ni išla na pregled, pa su ljekari ostali u čudu kada su vidjeli da je beba uopće preživjela abdominalnu trudnoću.

Sa suprugom je imala dogovor da se porodi kod kuće, međutim, kada su kontrakcije postale neizdržive, bila je prinuđena da ode u najbližu bolnicu. Iako postoji mnogo vanmateričnih trudnoća, ljekari nisu mogli da vjeruju da je ova žena bez problema izdržala do samog porođaja i da je beba preživjela. Do vanmaterične trudnoće dolazi kada dođe do prepreka u transportu oplođene jajne ćelije do maternice.

Naime, muška i ženska spolna ćelija se spajaju u jajovodu, a daljnji put oplođenu jajnu ćeliju vodi od jajovoda do šupljine maternice, gdje dalje raste. Međutim, kada se zbog neliječenih infekcija razviju priraslice, one se ponašaju kao prepreka u tom provođenju do maternice, pa se jaje ugnijezdi na mjestu prepreke, obično van maternice.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Čemu služe trokutići koji su ocrtani u putničkoj kabini aviona

Ukoliko ste bolje razgledali putničku kabinu aviona, možda ste primijetili da su na određenim mjestima …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.