Ponedjeljak , 13 rujna 2021

Bio je cijenjen i omiljen među studentima: Od posljedica koronavirusa preminuo profesor FIN-a Samir Beglerović

Profesor Fakulteta islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Samir Beglerović preminuo je sinoć u izolatoriju Podhrastvi od posljedica koronavirusa. Iznenadnim odlaskom prof. dr. Samira Beglerovića kolektiv Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Islamska zajednica i akademska zajednica UNSA ostali su bez vrijednog i istrajnog djelatnika, vrsnog stručnjaka, dobrog i skromnog čovjeka i iskrenog prijatelja.

Hatma dova će se proučiti 11. novembra u Amfitetaru Fakulteta islamskih nauka sa početkom u 11:00 sati uz poštovanje epidemioloških mjera. Dženaza namaz će se obaviti 11. novembra poslije podne namaza u haremu Gazi Husrev-begove džamije, a ukop rahmetlije u haremu džamije Dajanli hadži Ibrahima na Gorici, najavljeno je iz Fakulteta islamskih nauka UNSA. Samir Beglerović rođen je u Sarajevu, 14. 07. 1973. godine.

Završio je osnovnu školu “Hasan Kikić” u Sarajevu, potom Prvu gimnaziju 1991. te studij na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 2000. godine. Bio je urednik “muslimanskih stranica” Časopisa za međureligijski dijalog “Abraham”, kojega je izdavalo Udruženje za međureligijski mirotvorni rad “ABRAHAM” iz Sarajeva te radio na mjestu Projekt koordinatora u Udruženju “ABRAHAM”, na projektu “Mjesto za druge u našoj vjeri i životu”. Od početka 2004. godine, angažiran je kao pomoćnik bibliotekara Fakulteta islamskih nauka, te kao demonstrator na predmetima iz oblasti akaida i uporednih religija, nakon čega je, od januara 2006. godine uposlen kao asistent na Katedri za akaid.

Po završetku postdiplomskog studija iz oblasti savremene teologije i uporednih religija, u aprilu 2004. godine, magistrirao je iz oblasti akaida i tesavvufa na temu: “Fejzulah efendija Hadžibajrić – njegov život i borba za povratak tekija u okrilje Islamske zajednice”, a 2008. godine doktorirao je iz oblasti akaida i tesavvufa na temu: „’Abd alQādir al-Ġaylānī i derviški red kaderija“. U zvanju vanrednog profesora dr. Samir Beglerović predavao je na Katedri za akaid (dogmatiku) i uporedne religije. Bio je angažiran na predmetima: „Pregled ranog muslimanskog mišljenja“, „Rane škole kelama“, „Teološka antropologija“, „Osnovi učenja judaizma i kršćanstva“, „Šiizam“, te „Savremni religijski pokreti“.

Predavao je i Filozofiju religije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Na Fakultetu islamskih nauka ostavio je neizbrisiv trag u nastavi master studija, te na doktorskom studiju gdje je posvećeno duži niz godina obavljao poslove sekretara Posdiplomskog studija. Više puta je imenovan za mentora i člana komisija za odbranu diplomskih, magistarskih, master i doktorskih radova, na Fakultetu islamskih nauka te na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prof. dr. Samir Beglerović autor je značajnog broja radova te autorskih djela i prijevoda, a svoja djela, studije i radove pisao je i objavljivao iz oblasti: akaida (dogmatike), tesavvufa, opće teologije, uporednih religija, filozofije religije te teologije kulture.

Živio je i radio u Sarajevu. Iza profesora Samira Beglerovića ostale su supruga Mensura i kćerka Merjema, otac Amir, majka Šerifa i sestra Lejla. Fakultet islamskih nauka, uposlenici, svršenici i studenti dijele duboku bol s porodicom prof. dr. Samira Beglerovića.

Tuzlanski.ba

O hanumabaadmin

Provjeri također

Za 16 sati prikupljeno 28 hiljada KM za liječenje Nermine Gazibare iz Sarajeva

Brzom reakcijom humanih ljudi za samo 16 sati sakupljen je novac za liječenje mlade Nermine …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *