Ponedjeljak , 26 veljače 2024

Dijete doživjelo izljev bijesa, majka nije znala šta učiniti: “Zato ne želim djecu”

Izljevi bijesa ili tantrumi su faza kroz koju prolazi gotovo svako dijete između 1. i 3. godine. Svaki roditelj će se složiti da su izljevi bijesa kod djece doista neugodni. Događaju se kad ih niko ne očekuju, često bez normalna povoda.

Jednu takvu situaciju snimila je jedna TikTokerica. Ispred zgrade je ugledala komšiju s djetetom. Vratile su se iz kupovine i trebale ući u zgradu. Međutim, djevojčici se to nije svidjelo, pa se bacila na pod i počela vrištati. Majka ju je pokušala podići i objasniti joj da moraju doma. Nekoliko puta ju je primila za ruku kako bi je spriječila da leži na cesti, ali curica je odbijala saradnju.

Dok je tvrdoglavo nastavila ležati na asfaltu, njena očajna majka je u ruke uzela mobitel i krenula nekoga zvati. Vidno uznemirena žena nije znala što učiniti.

Snimak je izazvao brojne reakcije. Neki su odmah rekli da su takve situacije razlog “zbog kojeg ne žele imati djecu”.

“Djeca danas kontrolišu roditelje. Nemoguće je išta napraviti”, “Sve što treba je udarac u guzu”, “Ja bih otišla i ostavila je”, nizali su se komentari.

Roditelji su, ipak, izrazili razumijevanje.

“Imam dvoje djece i, vjerujte mi, kad budete imali djecu – razumjet ćete. Do tada, ne osuđujte i ne krivite majku. Ona je dobro postupila”, napisala je jedna žena.

“Priča kroz koju svaka mama mora kad tad proći”, dodala je druga.

Bilo je i onih s dobronamjernim savjetima.

“Dijete treba pustiti da se isplače i izbaci velike emocije iz sebe. Onda će sve biti u redu.”

Brojni roditelji traže savjete kako se nositi s izljevima bijesa kod djece, jer ih ljudi zbog toga osuđuju. Stoga su stručnjaci složili popis stvari koje možete napraviti kad se nađete u takvoj situaciji. (Index.hr)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Adem Tričić je devetomjesečna beba koja treba našu pomoć

Porodica se obratila  u našu redakciju, sa molbom da objavimo apel za pomoć njihovom mališanu. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.