Srijeda , 17 travnja 2024

Dirljiva priča iz Turske: ”Mačje selo“ dom za mačke koje imaju poteškoća, čekaju mlade kao i za ostavljene mačiće (FOTO)

”Mačje selo”, otvoreno prošle godine u distriktu Yahsihan, u turskoj provinciji Kirikkale, dom je za mačke koje imaju poteškoća, čekaju mlade kao i za ostavljene mačiće.

Općina Yahsihan je na površini od 600 kvadratnih metara od potpuno recikliranih materijala napravila prostor za mačke koji je otvoren 17. februara 2021. godine, a životinje štiti od zime i vrućine.

Pored toga, građani koji ispunjavaju uslove, imaju mogućnost i da udome životinje.

Općinski načelnik Osman Turkyilmaz u izjavi za AA kazao je kako se brinu o životinjama s poteškoćama, onima koje su skotne i mladuncima.

Podsjetio je kako su za ideju dobili nagradu od Emine Erdogan, supruge turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

”Nagradom od 500.000 lira (oko 27.350 eura, op.a) naše ‘Mačje selo’ se proljepšalo. Sada ovdje uglavnom imamo mladunce i mačke s poteškoćama. Skotne mačke smo vratili odakle smo ih uzeli. O životinjama se brinu tri člana osoblja na dnevnom nivou. Ostavljamo im hranu, a godišnje mačkama podijelimo oko 25 tona hrane“, rekao je Turkyilmaz.

Zahvalio je osoblju i građanima koji pružaju podršku.

Zamolio je građane da naročito u ljetnom periodu ostavljaju vodu za životinje.

U ”Mačjem selu“ na svijet je doneseno 175 mladih, a veterinarska pomoć pružena za 50 mačaka.

”Istovremeno postoji mogućnost udomljavanja, ali životinje ne dajemo svakom ko to želi. Imamo prilično stroge kriterije kako bismo bili sigurni da će se moći brinuti o njima“, rekao je Turkyilmaz. (Anadolija)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Klanjana dženaza Amili, koja se sa sinom utopila u Sarajevu: “Kada nas pronađete nazovite mog babu Asima” (VIDEO)

Prije nekoliko dana je došla babi i majki na Bajram, a samo nekoliko dana nakon …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.