Nedjelja , 14 srpnja 2024

Dirljiva priča: Otac iz Turske sam izgradio put od 4 km kroz planinu da bi mu kćerka mogla ići u školu

Da su roditelji spremni na svaku žrtvu ako će ona donijeti dobro njihovoj djeci svjedoči divna priča iz Turske.

Kada je malena Gamze Korkut prošle godine trebala krenuti u vrtić, iz njenog sela do vrtića nije bilo ceste pa tako ni autobusa kojim bi se do njega vozila, prenosi Klix. Planinsko selo u kojem se nalazi djevojčicina kuća na jugozapadu provincije Mugla bilo je zanemareno, a općinska i pokrajinska uprava odbile su zahtjeve porodice da izgrade novu cestu. Poručili su da u vezi s tim ne mogu ništa učiniti, jer je to zemljani, šumski put.

Te godine ništa se nije promijenilo.

Godinu poslije, tada šestogodišnja Gamze upisala je osnovnu školu u distriktu Mentese. Kada je njen otac vidio da će nepostojanje ceste utjecati na obrazovanje njegove kćerke, kćerku je traktorom počeo voziti do najbližeg glavnog puta kojim je vozio autobus.

Pet dana u sedmici otac i kćerka truckali su se neravnim putem na traktoru, što je zahtijevalo puno vremena i bilo veoma naporno.

Tada je otac Ramazan odlučio uzeti stvar u svoje ruke i to doslovno. Primio se posla i sam očistio, iskopao i poravnao put. Sve svojim rukama, piše Daily Sabah.

Potom je unajmio bager i četiri kamiona. Općina mu je posudila još jedan kamion, a regionalna direkcija za šumarstvo valjak. I to je bilo sve.

Nakon šest dugih i napornih dana otac je završio cestu dugu četiri kilometra, prekrivenu šljunkom. Malena Gamze sada je imala ugodniji put do škole, a autobus je mogao doći do praga njene kuće, baš kao što je dolazio i po njene vršnjake.

Međutim, porodica se sada suočila s novim problemom: dugovima. Nakon što su svu ušteđevinu potrošili na obnovu kuće koja je izgorjela u požaru prije tri godine trebalo je da plate 42.000 turskih lira (blizu 13.000 KM) za troškove izgradnje puta.

Kada je Ramazanu ponestajalo nade, na vratima se jednog dana pojavio neočekivani posjetilac. Bio je to lokalni guverner Caner Yildiz koji je imao dobre vijesti. Sav Korkutov trošak otplatila je provincija Mugla. Posebno ih je dirnula snaga očeve ljubavi i predanost da učini tako veliku stvar. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.