Utorak , 9 travnja 2024

Divne vijesti iz Kaknja: Safeta Delibašić u 60-oj godini postala hafiza Kur’ana Časnog

Safeta Delibašić rođ. Sarajlić, rođena 20.12.1963. godine u selu Vražići, općina Čelić. Udata je, majka četiri sina i nana petero unučadi.

Muhafiza Nermina Ćuprija kaže kako nema riječi kojima bi dovoljno pohvalila hafizu Safetu, njen trud i rad, a posebno njenu ustrajnost u učenju uz sve teškoće koje donose hafizine godine.

Posebna je priča o dolasku iz drugog grada punih 7 godina i to ranim jutrom prije nego što dođu učenice iz obližnjih stanova oko Bejana.

“Velika je to požrtvovanost i odricanje a posebno primjer svima nama kojima su mjesta za sticanje znanje jako blizu”, kazala je hfz Nermina Ćuprija.

Hafiza Safeta i njena muhafiza su pomno čuvale tajnu da se bliži kraj njenog hifza. Znao je to samo hafizin muž, Hasib, koji je bio velika podrška svojoj hafizi, kako fizički, pomažući joj u svemu što može, tako i moralno govoreći: “Samo ti idi i uči, možeš ti to uz Allahovu pomoć.”

Hafiza Safeta kaže: “Uzvišeni Allah me počastio blagodati učenja hifza u godinama kad to nije uobičajeno. Sve je počelo mojom velikom željom da napamet naučim suru El – Bakara. Prve ajete ove sure, a kasnije i cijelu suru sam naučila kod hafize Alme Karzić u Udruženju “Dar” u Kaknju. Na njenu preporuku, svoje učenje nastavljam dalje i tako počinje moj put hifza.
2013. godine zajedno sa hafizom Almom i još dvije prijateljice iz Kaknja dolazim u Bejan sa znanjem od četiri i po džuza. Svaki naš dolazak bio je velika motivacija gdje bi u Bejanu napunile svoje baterije što bi nas držalo do narednog dolaska.

Uvijek se rado sjetim tople dobrodošlice muallime hfz. Nermine i sestara u grupi.

Još uvijek pamtim dan kada me muallima nazvala kući i uputila pohvale za moje učenje. Do samog kraja bila mi je velika podrška. Vođena ogromnom željom i ustrajnošću, uz brojne svakodnevne obaveze i brigu o porodici, ali i stoci koju smo tada imali, te radu na njivi, a kasnije i čuvanje unučića, nisam posustala. Čak mi ni moje godine nisu bile prepreka. Ja, zaista, nikada nisam pomislila da odustanem.

Polahko sam, malo po malo, sve ove godine strpljivo učila i sa svakom naučenom stranicom bila bliže svom cilju – da postanem hafiza Časnog Kur’ana.

Neizmijerno sam zahvalna Gospodaru što sam Uz Njegovu pomoć, u ovom mubarek mjesecu, svoje učenje privela kraju.

Allah mi je Kur’anom podario bogatstvo koje ne bih mijenjala ni za kakva bogatstva ovog dunjaluka”, kazala je nova Kakanjska hafiza Safeta Delibašić.

Čestitamo hafizi Safeti Delibašić na tituli hafize

O hanumabaadmin

Provjeri također

Odlazak najdražeg gosta: Zvukom topa i sa akšam-namazom završen je Ramazan, vjernici se raduju Bajram

Prije nekoliko minuta Bosnom i Hercegovinom prolomili su se zvuci ezana, u pojedinim gradovima top …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.