Petak , 14 lipnja 2024

Dječija temperatura u toku ljeta: kako postupiti?

Visoka temperatura kod djece najčešći je razlog brige za roditelje. Još je veća zabrnitost ako dijete ne želi da uzima lijekove.

Sve dok temperatura tijela ne prelazi preko 38 stepeni nema razloga za brigu. Ukoliko je temperatura tijela i vazduha visoka, treba da rashladite mališana.

Prvo što roditelji griješe jeste da pokrivaju dijete dok ima visoku temperaturu, a istovremeno čekaju da lijek djeluje.

Druga greška je tuširanje hladnom vodom. Ukoliko temperatura tijela prelazi 39 stepeni onda obavezno dijete istuširajte. Ipak nemojte da sapirate djecu hladnom vodom dok im je tijelo vruće. Mlaka voda je znatno prijatnija.

Ukoliko je teže odvesti mališane u kupatilo, postoji rješenje i za to. Mlakom vodom natopite pelenu od pamuka. Zatim lagano pokvasite dijete dok leži ili sjedi. Mališana nećete pokrivati već ga ostavite da se osuši na vazduhu. Ovako možete olakšati svom djetetu više puta u toku dana i noći.

Toplota u sobi treba da bude optimalna. Neka ne prelazi više od 26 stepeni. Nije poželjno da oblačite dijete. Bebe ostavite u peleni a veću djecu u vešu.

Infekcije uzrokuju temperaturu a lijekovi se ne daju sve dok je temperatura u okviru uobičajenh vrijednosti. Daju se Paracetamol i Brufen. Najbolje je davati lijek na kašičicu, poput sirupa.

Ako djeca ne žele da piju sirup, onda se možete probati sa čepićima. Dijete položite na bok. Nježno stavite čepić u krajnji dio crijeva. Poslije toga rukom stisnite pozadinu djeteta da ne bi iscurio čepić koji se rastapa.  (Hanuma.ba)

 

O hanumabaadmin

Provjeri također

Proljeće nam se bliži: Danas “udara prvo džemre” – u zrak

U narodu ustaljena riječ džemre (što na turskom jeziku znači “talas”). Označava udar ili zračnu struju koja …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.