Petak , 14 lipnja 2024

Emotivan trenutak: Sanela Hasanović izgovorila šehadet i ozvaničila prelazak na islam

U nedjelju, 14. avgusta ove godine, u džematu Miljanovci, prisustvovali smo svečanom činu. Naime, pred imamom ove džamije Muamer-ef. Kamerićem šehadet je izgovorila Sanela Hasanović, kćerka Milorada i Verice Jovanović, i na taj način ozvaničila svoj povratak islamu. Odmah nakon što je Sanela izgovorila šehadet, Muamer-efendija je obavio šerijatsko vjenčanje Sanele i njenog muža Almira, piše Ntv.ba.

– I meni je zadovoljstvo da učestvujem u ovom svečanom činu. Allah je odabrao Sanelu i počastio je islamom. Vjerujem da je ona svjesna te počasti. Nama ostalima je lakše jer smo i rođen u muslimanskim porodicama, a Sanela je imala drugačiji put, odrasla je u pravoslavlju i, hvala Allahu, danas je postala muslimanka, kazao je, između ostalog, Muamer-efendija Kamerić.

Sanela je iz Doboja. U Doboju su se i upoznali Sanela i njen muž Almir.

– “Uživo” smo se upoznali u januaru 2019. godine u Doboju. Prije toga smo neko vrijeme imali kontakt putem Facebooka. Počeli smo zajednički život u junu 2019. godine. Imamo sina Benjamina koji ima 2 godine. Sa moje strane nije bilo nikakvog pritiska da Sanela prihvati islam, kazao nam je Almir Hasanović.

Sanela nam je ispričala ukratko o sebi i svojima.

– Rođena sam i odrasla u pravoslavnoj porodici. Imala sam osnove znanja o vjeri. Praktikovali smo slavljenje slave, Božića i Uskrsa. Moj prvi susret sa islamom je bio 2017. godine. U tom vremenu sam imala teža iskušenja u životu. Nisam vidjela izlaz iz nekih situacija u kojima sam se našla. Baš u takvoj situaciji, kad sam se našla u bezizlaznoj situaciji, nešto me je povuklo da instaliram prijevod Kur’ana na telefon. Počela sam da čitam i istražujem sve više o islamu. Osjećala sam da mi to smiruje dušu i da mi upotpunjava taj neki dio praznoće, dobila sam ono što mi je falio do tada, kazala name je Sanela Hasanović, koja se i prije prelaska na islam zvala – Sanela.

Zadržala je to ime.

I ona je potvrdila da nikakvog pritiska nije imala.

– Moja želja je bila da pređem na islam jer smatram da je to najispravniji put za život na ovom svijetu. Muž mi je bio podrška u ostvarivanju moje želje. Hvala Allahu što me je poživio da dočekam i da se vratim u jedinu ispravnu vjeru. Smatram da ne treba prelaziti u islam zbog muža, ljubavi ili bilo kojeg drugog razloga osim iskreno i srcem, jer je sve ostalo pogrešno, ispričala je Sanela.

Sanelini roditelji nisu zadovoljni njenom odlukom da prihvati islam.

– Kada su moji roditelji saznali da sam počela istraživati o islamu odlučili su da prekinu svaki kontakt sa mnom. Nisu zadovoljni mojim brakom i prelaskom na islam. Dovim dragom Allahu da im omekša srce, da se pomire sa mojom odlukom i da im podari svako dobro, rekla nam je na kraju Sanela Hasanović.

Od efendije Kamerića smo saznali da je ovo drugi ovakav slučaj u džematu Miljanovci.

– Ovo je drugi ovakav slučaj u našem džematu. U decembru 2016. godine u miljanovačkoj džamiji šehadet je izgovorila Mara Kamerić, supruga Fadila Kamerića iz Miljanovaca i na taj način prešla na islam. Mara je tada uzela ime Mejra.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Kenan Buljubašić iz Gračanice simbol je hrabrosti: Pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije

Godine liječenja, borbe, i nadanja nisu spriječile Kenana u njegovim ciljevima. Gračanlija Kenan Buljubašić učenik …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.