Nedjelja , 14 srpnja 2024

Ginekologinja Kurtčehajić otkriva smiju li se žene u trudnoći farbati, trenirati, popravljati zube…

Smiju li žene imati spolne odnose u trudnoći? Trebaju li djevojke/žene za vrijeme menstruacije ići na pregled? Koliko je muškaraca u BiH koji imaju želju prisustvovati porodu svoje supruge?

Novinari portala Klix.ba, odgovore na ova pitanja potražili su kod Dženite Kurtčehajić, specijaliste ginekologije i akušerstva iz Plave poliklinike u Tuzli.

Dženita  je otkrila koja su to pitanja koja često muče žene, a koja se ne usude pitati. S druge strane, govorili smo i stvarima kojima pacijentice “izluđuju” svoje ginekologe te saznali da li je svijest djevojaka/žena u BiH o važnosti ginekoloških pregleda dovoljno razvijena?

“Često se susrećemo s pitanjem smiju li žene imati spolne odnose u trudnoći. To je pitanje koje je uvijek stidljivo i koje nam pacijentice s nećkanjem postavljaju. Većina trudnica koje imaju urednu trudnoću, nemaju kontrakcije, nisu otvorene i nemaju druge probleme mogu imati odnose, ali uvijek u konsultaciji s ginekologom koji vodi trudnoću”, pojašnjava Kurtčehajić.

S druge strane, postoje i druge dileme koje žene imaju u trudnoći, a koje dijele sa svojim ginekologom.

“Ne možemo reći da nas pacijentice izluđuju s pitanjima, jer ih mi ohrabrujemo da nema glupih pitanja i da pitaju sve što ih zanima. Ali, često nas pitaju smiju li se farbati u trudnoći, smiju li popravljati zube, čak i smiju li ići na fitnes, voziti bicikl, role i slično”, govori Kurtčehajić.

O tome trebaju li djevojke/žene dolaziti na ginekološki pregled za vrijeme menstruacije vodile su se često polemike u javnosti.

“Ginekološki pregled je svakoj ženi pomalo neugodan jer zalazi u vrlo intimno područje. Menstruacija je također, nešto što je izuzetno intimno, tako da je ginekološki pregled u toku menzesa još neugodniji nego inače i to je još jedan razlog da pacijentice ne dolaze ginekologu u toku menzesa. Međutim, medicinski gledano treba izbjegavati bimanuelni pregled zbog toga što postoji mogućnost da se male količine menstrualne krvi utisnu u jajovode i dovedu do endometrioze”, kaže Kurtčehajić.

U posebnim slučajevima, kaže nam, kada žena ima produženo, obilno krvarenje ili neki drugi problem, ginekolog je taj koji će procijeniti da li je neophodan ginekološki pregled i tad će ga i obaviti.

“Vaginalni ultrazvuk je velika pomoć u svim sličnim slučajevima, čak ginekolozi u nekim slučajevima traže ultrazvučni pregled pacijentica u menzesu”, pojašnjava sagovornica.

Uvijek su zanimljivi i slučajevi kaže nam Dženita, u kojima muškarci žele da prisustvuju porodu svoje supruge. Jedan od takvih slučajeva desio se nedavno upravo u Plavoj poliklinici u Tuzli.

“Naše porodilište je koncipirano tako da i muževi prisustvuju porođaju i pruže podršku supruzi u tim važnim trenucima, tako da je to redovna pojava. Za prirodan porođaj nema posebne procedure, osim da se propisno obuku u toku porođaja. Ukoliko otac želi prisustvovati carskom rezu, tada mora imati sterilne nalaze brisa nosa i grla”, kaže Kurtčehajić.

Nažalost, kroz razgovor dolazimo do zaključka da svijest žena o važnosti ginekoloških pregleda u našoj zemlji ipak nije na zavidnom nivou.

“Na prvim ginekološkim pregledima često imamo situaciju da konstatujemo trudnoću, što bi indirektno značilo da su žene ranije stupile u spolne odnose, a stupanje u spolne odnose obavezuje na ginekološki pregled. S druge strane ginekološke preglede trebaju obavljati i žene koje nisu spolno aktivne zbog prevencije raznih stanja koja mogu zadesiti i ovu populacijsku skupinu”, naglašava Kurtčehajić. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Proljeće nam se bliži: Danas “udara prvo džemre” – u zrak

U narodu ustaljena riječ džemre (što na turskom jeziku znači “talas”). Označava udar ili zračnu struju koja …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.