Srijeda , 10 travnja 2024

Glavobolja, umor i grčevi u mišićima: Kako prepoznati nedostatak magnezija?

Magnezij je jedan od esencijalnih minerala. Nedostatak magnezija može imati različite simptome i različite uzroke. Portal Miss 7 zdrava otkriva nam kako prepoznati nedostatak magnezija i šta možeš učiniti po tom pitanju

O magneziju ne ovise samo mišići i živčani sistem, nego i energetski metabolizam i organi. Mineral koji sudjeluje u više od 600 metaboličkih procesa ima temeljnu ulogu, osobito u stresnim situacijama, jer se u krvotok oslobađa kao “antistresni mineral” kada postoji emocionalni stres. Nedostatak ne dovodi samo do dobro poznatih grčeva u nogama, nego se može manifestirati kroz razne simptome, a ponekad imati i ozbiljne zdravstvene posljedice. Ako tijelo nema dovoljno magnezija, postaje iscrpljeno te osjetljivije na stres. Odgovarajuće signale upozorenja stoga treba shvatiti ozbiljno i s njima se pozabaviti.

Kako dolazi do nedostatka magnezija?

Nedostatak magnezija može imati razne uzroke. Tijelo samo ne može proizvesti magnezij, a ne igraju ulogu samo opskrba i unos, nego i individualne potrebe, gubitak i izlučivanje magenzija. Neki tipični uzroci koji mogu izazvati deficit su:

–  Dijeta: Oni koji se jednoliko hrane rizikuju simptome nedostatka magnezija pa je uravnotežena prehrana neophodna za zdrav način života. Magnezij se nalazi u raznim namirnicama.

Gubitak tekućine: Gubitak tekućine također može dovesti do nedostatka magnezija. Naročito bi sportisti trebali paziti na ravnotežu magnezija jer pojačano znojenje brzo stvara deficit kako tijelo znojem gubi mineral. Povraćanje i proljev također smanjuju zalihe.

Stres: Visok nivo stresa dovodi do veće potrebe za magnezijem. Čim se hormoni stresa oslobode, tijelo šalje magnezij u krvotok te se mineral zatim izlučuje urinom. Nedostatak magnezija pokreće začarani krug – ako nam nedostaje tog minerala, skloniji smo stresu.

Bolesti: Neke bolesti pogoduju većem gubitku magnezija. To uključuje, na primjer, dijabetes. Zbog povišenog nivoa šećera u krvi oboljeli izlučuju više magnezija mokraćom. Osim toga, često imaju ograničenu gastrointestinalnu funkciju što otežava apsorpciju magnezija u krvotok kroz crijeva. Uzimanje magnezija poremećeno je i kod hroničnih crijevnih bolesti.

Trudnoća i dojenje: Potreba za magnezijem naročito je velika tokom trudnoće i dojenja jer se mineralom ne mora opskrbljivati samo majka, nego i dijete. Posebnu pažnju treba posvetiti redovnom unosu. Osim toga, trudnice zbog hormona gube više magnezija u mokraći.

Simptomi nedostatka magnezija

Baš kao i uzroci, simptomi nedostatka magnezija također su raznoliki.

Većina ljudi grčeve povezuje s nedostatkom minerala, no osim grčeva javlja se:

napetost mišića

pojačana menstrualna bol

glavobolja

poremećaji spavanja

nervoza, nemir, povećana osjetljivost na stres

trzanje kapaka

srčani problemi, npr. srčana aritmija

prijevremeni porod u trudnoći

sklonost dijabetesu.

Savjeti za liječenje nedostatka magnezija

Ako se nedostatak magnezija nadomjesti, postajemo tjelesno spremniji i produktivniji. Kada se nosimo sa stresom, s nadopunjenim rezervama magnezija to postaje lakše.

Pitanje je kako osigurati odgovarajuću opskrbu?

Magnezij se može naći u brojnim namirnicama: mahunarke, proizvodi od cjelovitih žitarica, orašasti plodovi i sjemenke smatraju se pravim izvorom. Mineral se također nalazi u vodi za piće. A za one koji vole slatko je dobra vijest da čokolada sadrži znatnu količinu magnezija.

Što je veći sadržaj kakaa, to je veći sadržaj minerala. Ako ipak postoji dokazan nedostatak magnezija, preporučuje se liječenje visokokvalitetnim pripravkom magnezija iz apoteke. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Odlazak najdražeg gosta: Zvukom topa i sa akšam-namazom završen je Ramazan, vjernici se raduju Bajram

Prije nekoliko minuta Bosnom i Hercegovinom prolomili su se zvuci ezana, u pojedinim gradovima top …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.