Četvrtak , 13 lipnja 2024

Ishak ef. Ahmetović ove godine će obaviti 27. hadž u svom životu: “Susret s Bejtullahom ne može se opisati…”

Odlazak na hadž u životu vjernika predstavlja putovanje sa kojim se  ne može porediti nikakvo drugo putovanje, piše Hanuma.ba.

Odlike ovog najkorisnijeg putovanja za vjernika su postizanje Allahove milosti, oprosta i džennetske nagrade. Kako je to Poslanik, s.a.v.s., u hadisima obećao da se čovjek s tog putovanja vraća čist od grijeha, kao kada ga je njegova majka rodila i da je, za ispravno obavljen i primljen hadž nagrada Džennet.

Prva grupa od 285 budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine jutros je oko 6.30 sati s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu otputovala u Medinu.  Ove godine u organizaciji Ureda za hadž i umru iz Bosne i Hercegovine putuje 2.200 hadžija.

Jednima je odlazak na hadž ove godine prvo iskustvo, drugi će ići u svojstvu bedela, dok će treći brojati dvocifreno hadžsko putovanje u Mekku.

Jedan od njih je i Ishak ef. Ahmetović, certificirani vodič za hadž i umru iz Austrije i koordinator HU „Medaljon“ iz Beča kojem će ovogodišnji hadž biti čak 27. u njegovom životu.

Portal Hanuma.ba kontaktirao je Ishak efendiju koji nam je kazao šta njemu znači odlazak na sveta mjesta, odnosno, šta hadž predstavlja u njegovom životu, te kakav je osjećaj budući da je jedan od rijetkih hadžija koji je imao priliku više puta zijaretiti časna mjesta.

“Na samom početku, iskoristio bih priliku zahvaliti se portalu Hanuma.ba zbog zainteresovanosti za objavom jedne ovakve priče. Što se tiče mog prvog odlaska na hadž, to je bilo za vrijeme mog studiranja 1993. godine i tada sam prvi put išao kao student Internacionalnog islamskog Univerziteta u Medini. Išao sam sa grupom studenata, a cjelokupne troškove obavljanja hadža snosio je naš Univerzitet. Mogu reći da sam na jedan poseban način doživio svoj prvi hadž iz razloga što sam već od ranije imao želju da posjetim ta časna mjesta.”

Ahmetović nam ističe kako su vodiči bili profesori koji su ih učili arapskom jeziku, kao i vjerskim propisima tokom studija, a svakako i tokom boravka na častim mjestima na Arefatu, Muzdelifi, Minni i ostalim mjestima koje su posjećivali.

“Jednostavno, taj prvi moj odlazak na hadž nikada neću zaboraviti”, dodaje Ishak efendija.

Našeg sagovornika pitali smo, kada podvuče paralelu između 1993. godine i danas, kakva je razlika u odnosu na putovanja, kao i same organizacije hadža.

“Odmah da kažem, razlika je ogromna. Prije svega, 27 godina je puno u svakom domenu, bilo koje organizacije, a ne samo ove vjerske. Puno toga se promijenilo i puno vremena bi nam trebalo doista da to sve istaknemo, ali ono što je ostalo isto, ostao je taj isti osjećaj boravka na Arefatu, osjećaj tokom bacanja kamenčića, osjećaj kada se čovjek kreće sa tim ljudima jer smo svi na tim časnim mjestima Mekke, na Minni, na Muzdelifi, na Arefatu prvih dana u čistim, čestitim bijelim ihramima. I naravno, ostao je isti taj osjećaj po pitanju susreta sa tim mjestima koje sam nabrojao, ali susret sa Bejtullahom svake godine i svaki put iznova ima neke posebne osjećaje koje je doista teško opisati, to čovjek jednostavno, neću reći mora, nego ću reći treba da doživi. Ovim putem činim dovu da Uzvišeni Allah olakša svim onima koji imaju mogućnost, da odu što prije, a oni koji nemaju mogućnost, da im Allah dž.š. podari da odu.”

Danas, Ishak efendija Ahmetović je certificirani vodič za hadž i umru od 2012. godine.

“Te godine na hadžu je bio uvaženi šejh, profesor, Nezim Halilović Muderris i sjećam se da mi je taj certifikat uručio on, a također i dr. Husejn Živalj, koji je tada živio u Džeddi, a koliko imam informacije i danas boravi u tom gradu. Možda je mnogima manje poznato, Husen Živalj je i jedan od prvih ministara vanjskih poslova odmah nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu. Doista, kada mi je on čestitao osjećao sam veliku čast.”

Pitali smo našeg sagovornika šta je ono što čini jednog vodiča i sa čime se sve nosi tokom putovanja u sveta mjesta.

“Biti vodič, a naročito certificirani je prije svega jedna velika obaveza, s druge strane je to jedna velika počast, i obavljati tu obavezu, nositi se sa time je doista čast i ponos jer ono što prenosiš ljudima treba da prije svega bude ispravno, tačno  i u domenu bogobojaznosti. Zbog toga to ljudi upijaju i preuzimaju  sve te savjete, bez ikakve dodatne bojaznosti da nešto nije ispravno. Drago mi je da Rijaset IZBiH u posljednje dvije godine održava seminare, na kojima daju poseban certifikat onim osobama koje će biti vodiči našim hadžijama.”

Na kraju razgovora, Ishaka efendiju zamolili smo da uputi poruku ovogodišnjim hadžijama, odosno, neke savjete i smjernice.

“Što se tiče savjeta hadžijama, a posebno hadžijama iz Bosne i Hercegovine kao i hadžijama Bošnjacima iz dijaspore, moj savjet kao dugogodišnjeg iskusnog vodiča jeste da se drže uputa, savjeta i instrukcija svojih vodiča jer oni njih najbolje poznaju, da gledaju da se što manje kreću u vrijeme velikih vrućina, u periodu poslije 13 sati pa do 15 sati, to je vrijeme između podne i ikindije namaza. Veoma je važno da što više piju tečnosti, da što više gledaju na higijenu, i da što više po mogućnosti mogu da borave u Mekki i Medini, a naročito u Mesdžidul haremu u Mekki, jer znamo da tamo svaki namaz ima vrijednost kao da smo klanjali sto hiljada namaza, pa ako čovjek tamo klanja pet puta danas, to je pola miliona, i sutra isto toliko to je milion. Što se tiče savjeta tokom boravka u Medini, jeste da pokušaju, ako ne mogu svaki dan, onda da pokušaju da makar jednom dok su tamo, da na bilo koji način prođu ispred mezara Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda salallahu alejhi ve sellem i iz neposredne blizine poselame Poslanika, jer to je možda jedinstvena prilika nekome i nikada više čovjek  neće moći biti do Poslanika kao kad ode u Mesdžidul harem, kao kada ode na umru ili u ovom slučaju kao kada ode na hadž i iskoristi tu priliku”, zaključuje na kraju razgovora za portal Hanuma.ba Ishak efendija Ahmetović.

Redakcija portala Hanuma.ba upućuje dove Uzvišenom da svim našim hadžijama hadž bude mebrur i da se hairli vrate svojim porodicama živi i zdravi. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Kenan Buljubašić iz Gračanice simbol je hrabrosti: Pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije

Godine liječenja, borbe, i nadanja nisu spriječile Kenana u njegovim ciljevima. Gračanlija Kenan Buljubašić učenik …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.