Subota , 25 svibnja 2024

Iskoristite zadnje dane ljeta

1. Pripremite svoj vrt za proljeće

Ukoliko volite dodir sa zemljom i uređenje bašte, razmislite kako biste željeli da Vaš vrt izgleda u proljeće. Uskoro u septembru Vas čeka čišćenje i priprema sadnica. Tulipani ili lale sade se krajem septembra kao i cvijet dan-noć. Možete napraviti i sami plastenik. Tu i krajem oktobra ako bude toplo vrijeme možete planirati sadnju raznobojnog cvijeća.

2. Vozajte biciklo

Idealni su dani za jutarnje prohladne vožnje na posao ili malo prije posla. Nećete se puno oznojiti ukoliko lagano provozate jedan krug u Vašem kvartu ili komšiluku.

3. Trčite

Počnite sa laganim hodom. Nema više jakih temperatura i teškog disanja. Najbolje je početi pred mrak ili tokom rane noći kada su je toplota zraka optimalna za disanje.

4. Učlanite se u biblioteku

Sada ili kada bude Dan Knjige na jesen. Ako to danas učinite nećete zaboraviti kasnije. Toliko divnih naslova nalazi se na policama gradskih biblioteka a nisu dostupni na internetu. Još uvijek imate vremena da čitate prije nego li počnu obaveze oko posla, škole i fakulteta.

5. Subota je dan za ovosezonska sniženja

Ostalo je nešto brojeva odjeće i obuće koju možete nositi kad je suho vrijeme. Tako na primjer možete pazariti platnene patike ili tanku jaknu za jesen i proljeće iduće godine. Možda pak za miholjsko ljeto neki tanki mantil ili torbu koja se nosi tokom cijele godine. Muške košulje su na extra sniženju. Stiže zimska kolekcija.

6. Lubenica

Nemojte da kažete da Vam neće nedostajati. Posebno u januaru i februaru. Kupite je za nedjeljni ručak.

7. Putovanje

Idealne temperature a i nema gužve ni u autobusima ni na granicama. Klime idealno rade. Možda da obiđete prirodne ljepote Bosne i Hercegovine za vikend bez planiranja. Jajce, Travnik, Zvornik, Mostar, Tuzla, Sarajevo, Banja Luka, Bijeljina, Stolac ili nešto u Vašoj blizini.

8. Izlet

Zemlja je suha i topla. Nema kiše još uvijek. Ponesite dekicu i korpicu. Napravite ugođaj. Iskoristite dane bez magle i hladnoće.

9. Kupanje

U toku dana možete naći lokaciju za kupanje na nekom od mnogobrojnih jezera, potoka i rijeka. Ako ne sada, kada? Sunce se udaljava a voda biva hladnija svakim danom.

10. Generalno raspremanje

Krečenje, pranje staza i tepiha Vas čekaju ukoliko niste ranije stigli. Možete zvati neku od praona da Vam odvuku, operu, namirišu i vrate tepihe za malo novca naspram uloženog truda i vremena. (Hanuma.ba)


O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.