Srijeda , 29 svibnja 2024

‘Jaffa plantaže’ u srcu Hercegovine: Predivna destinacija za odmor cijele porodice, mnoštvo sadržaja za najmlađe (FOTO)

Jaffa plantaže već godinama u nazad, destinacija je koja bilježi izrazito velik broj posjeta, kako iz naše države, tako i Evrope, pa i svijeta. Smještene u ‘srcu Hercegovine’, uređivane i obrađivane s velikom ljubavlju podsjećaju na svjetske plantaže, piše Hanuma.ba.

Proljeće nam je kalendarski stiglo, a time i planiranje godišnjih odmora. Pandemija je svakako promijenila odnos prema putovanjima pa su se u posljednjih godinu dana tražile nešto mirnije i intimnije destinacije kao i smještaji unutar granica naše Bosne i Hercegovine.

Upravo jedna takva, mirna, i prirodom okružena destinacija jesu ‘Jaffa plantaže’ smještene u srcu Hercegovine, u blizini Blagaja, idealna su destinacija za posjetiti, te uživati na čistom zraku, suncu, uz mnoštvo sadržaja za sve generacije.

Porazgovarali smo sa Elmom Badžak ispred porodične firme Jaffa Komerc, koja nam je predstavila sami koncept Jaffa plantaža.

“Plantaže su podignute prije 15 godina, na površini gdje su nekad u prošlosti bili tzv. Carksi vinogradi, a zadnje 4 godine ulažemo napore da Jaffa plantaže ponudimo kao dio dio turističke ponude Blagaja i Hercegovne. Ideja se rodila podavno, odprilike i kada su se naša djeca rodila. Mnogo vremena smo provodili šetajući i otkirvajući svijet voća s djecom. U jednom trenutkusmo pomislili da bi bilo šteta da samo naša djeca ima pristup toj ljepoti”, govori nam Elma na početku razgovora.

Ističe kako je koncept povezivanja poljoprivednih dobara i turizma je već viđen i poznat iz raznih zemlja Evrope koje su suprug  i ona posjećivali.

Ponuda prilagođena novonastaloj situaciji

Također, Elma nam ističe kako su prije četiri godine počeli raditi na promociji Jaffa plantaža, a na način da su s različitim incoming agencijama imali dogovore, te da su plantaže posjećivali ljudi iz Evrope, ali i dalekog istoka. Sve veći broj škola i vrtića je također dolazio u posjetu.

Međutim, prošla godina je i nama kao i ostalim akterima u turizmu donijela izvijesne promjene.

“Nas su te promjene jako obradovale. Mi smo naše promotivne aktivnosti prilagodili našoj primarnoj ciljnoj skupini, a to su porodice s djecom. Veliki broj porodica iz cijele Bosne i Hercegovine nas je posjetilo tokom prošle godine. Za ovu godinu već stižu upiti, a mi se radujemo novim poznanstvima i druženjima”, dodaje.

Velika ljubav prema prirodi, voću…

Jaffa plantaže prostiru se na velikih 75 hektara obrađene zemlje.  Predivni prizori koji se mogu zateći dolaskom na ove plantaže, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Trešnje, jagode, jabuke, grožđe, samo su neke od sorti voća koje možete ubrati i uživati u njegovom okusu.

“Jako mnogo rada, truda i ljubavi je uloženo u tih 75 hektara. Kod nas počinje sezona sa prvim jagodama, već od polovine aprila, nakon toga slijedi trešnja, breksva, nekatarina, stolno grožde i jabuka.  Tako da od prilike tokom  pola godine od aprila do kraja oktobra imate šta ubrati na našim plantažama.

Da bismo našim posjetiocima ponudili najukusnije voće na svijetu, proputovali smo svijet. Posjete mnogim sajmovima u Evropi te mnoga partnerstva pomogli su nam da danas imamo najbolje voće na našim plantažama. Nakon ručnog branja najboljih sorti, razvili smo poljoprivredne prakse koje su njegovale plod i štitile njegove najbolje kvalitete, a što znači da se voće bere u pažljivo biranom trenutku kako bi na vašem stolu bilo savršeno za uživanje.

Bogat i raznovrsan sadržaj

Posebno i  vrijedno za istaknuti jeste to da Jaffa plantaže nude bogat i raznovrsan sadržaj. U sklopu ovih plantaža uređene su i šetnice kroz same plantaže, pogodne i za vožnju biciklom ili vozićem, također, uređena su i mjesta za piknik, te mnogo drugih sadržaja namijenjenih za uživanje i odmor posjetilaca.

“Imamo stadardne dvije ponude, a to je obilazak plantaže ‘vozićem Voćko’ i berba voća, koje je u tom trenutku zrelo, te imamo i opciju šetnje kroz plataže i berba voća. U oba slučaja, posjetioci sa sobom imaju vodiča.

Često organizujemo različite događaje za djecu koje su edukativnog karaktera, kao npr. “Mala škola kuhanja”, proslavu rođendana, i druge slične sadržaje, oko kojih se zainteresovani mogu informisati putem web stranice ili Facebook stranice Jaffa plataže – Doživljaj prirode.

Misija djecu približiti prirodi kroz zabavu, a udaljiti od virtualne zabave

“U današnjici se susrećemo sa invazijom IT i online mogućnosti za zabavu djece, boravku u zatvorenom prostoru, pasivnom učeštvanju u nastavi i to je realnost”, navodi nam Elma, te dodaje kako je upravo njihova želja bila sušta suprotnost od toga.

“Mi nudimo boravak u plantaži pod otvorenim nebom, učenje o raznim voćnim kulturama, dok ih djeca beru i jedu, pričamo o bezbroj historijskih značajnih događaja koji se vežu za Blagaj, na primjer činjenicu da je bosanska kraljica Katarina rođena u Blagaju. Znatiželjna dječica svakako zagledaju poljoprivredne mašine i uživaju u mehanizaciji. Obično se obilazak završi na dječijem igralištu uz igru djece dok roditelji uživaju u domaćim sokovima ili kafi”, ističe Elma.

Odmor iz snova u potpunoj privatnosti, vožnja kvadovima, biciklima…

Obzirom na prilično ubrzan način života, Jaffa plantaže u svojoj ponudi nude i odmor u smještajnim kapacitetima u blizini samih plantaža.

“Par kilometara od plantaža u selu Malo Polje nadomak Blagaja se nalaze tri kuće s bazenima, ograđene, u tišini prirode, kao i dva bazena s pratećom infrastrktrom za dnevni boravak gostiju. U zavisnosti od kuće kapacitet je 6 do 13 osoba. Svaka kuća ima svoj bazen, roštilj i su potrebnu opremu za idealan boravak. Na našim gostima je samo da priprema svoje lične stvari. S malim seoskim domaćinstvima iz neposredne blizine smo dogovrili dostavljanje domaćih proizvoda na vrata kuća, a u skolpu ponude je niz dodatnih mogućnosti za provođenje slobodnog vremena kao što je vožnja kvadovima, biciklima ili pak duge šetnje kroz selo”, govori nam Elma.

Malo polje porede sa Toskanom

“U Malom Polju živi svega 40-tak domaćinstava s velikim zelenim prostranstvom. Od gostiju sam čula da naše selo porede s Toskanom. Tamo nisam nikada bila, ali ne bih ga mijenjala ni za šta na svijetu. Naše kuće su okružene vinogradima i voćnjacima, tako da gosti mogu svoj odmor provoditi u predivnom ambijentu, miru i zelenilu.”

Dodaje i su rezervacije krenule još krajem prošle godine.

Ponosni nosilac oznake ‘Provjeren partner’

“Ponosni smo što nam se gosti vraćaju, a ponosni smo i nosilac oznake ‘Provjeren partner’, od strane Facebook stranice ‘Halal odmori za žene’ preko koje ujedno veliki broj naših gostiju pronađe inforamcije o nama. Većina naših gostiju praktikuje halal turizam i zbog njih nam je ovo važno. Ova Facebook stranice je odlična platforma za razmjenu iskustava, ideja i kreiranja ponuda. Halal turizam je jedna vrlo zanimljiva niša u turizmu, koji danas ne praktikuju samo muslimani nego i svi oni koji žele privatnost, čistoću i mir. Nadam se da će se ovaj projekat proširiti i na druge smještajne kapacitete, jer doprinosi razvoju i prepoznatjivosti ponuđača”, zaključuje Elma za portal Hanuma.ba.

Za kraj, ukoliko već niste odlučili gdje provesti svoj godišnji odmor, neka Vaš izbor budu ‘Jaffa plantaže’ iz srca Hercegovine. Odmorite se sa svojom porodicom i prijateljima, uživajte u potpunoj privatnosti i posvetiti se samo sebi. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Nepoznate osobe išarale turbe “Sedam braće” u Sarajevu, policija na terenu (FOTO)

Vandali su jutros u naselju Bistrik u Sarajevu išarali turbe “Sedam braće”, prenosi Klix.ba. Kako …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.