Kada dođe ljeto i vrućine, ništa bolje ne može da rashladi nego lubenica. Ona je definitivno jedna od omiljenih ljetnih poslastica i osvježenja.
Međutim, izabrati dobru lubenicu nije tako lak posao. Veliki broj ljudi nije siguran kako se to radi, pa lubenicu obično biraju različitim metodama.
Bosanci i Hercegovci su izgleda majstori da prepoznaju “kraljicu slasti”. Kada krenu da biraju i traže, idu sa jedne strane na drugu, kuckaju i lupkaju, pomjeraju ili vade, pomislite da su eksperti u pronalaženju one najslađe. Rijetko ćete vidjeti da neko prepusti prodavcu da izabere sam.
Zato vam otkrivamo nekoliko savjeta, koji će vam pomoći sljedeći put kada budete krenuli na pijacu.
Dio koji je bio na zemlji
Donji dio lubenice trebalo bi da bude žute boje. To je mjesto na kome je ona bila postavljena na zemlju dok je sazrijevala na suncu. Što je to mjesto tamnije, utoliko bolje. Ako je blijedo ili uopšte nema razlike u boji, to znači da je lubenica prerano ubrana.
Pol
Sigurno niste znali da postoje muške i ženske lubenice. Muške su duguljaste i veće. Dok su ženske pravilnijeg kružnog oblika. Muške lubenice su vodenastije, dok su ženske slađe.
Veličina
Pogrešno je uvjerenje da su najveće lubenice najukusnije. Stvarnost je drugačija, mnogo je bolje odlučiti se na lubenice srednje veličine. Probajte da pronađete mjeru, nemojte birati ni previše malu, niti preveliku.
Rep
Rep može pokazati da li je lubenica zrela. Ako je rep suh, to znači da je lubenica zrela, ali ako je zelen i svježe, to znači da lubenica nije sasvim zrela.
Zvuk
Lupnite par puta lubenicu po kori. Ako je zrela imat će tup zvuk. Ova metoda se uči godinama.
Šare ili ožiljci
Kada izaberete pravu, imajte na umu nekoliko podataka. Kada se ubere, lubenica u cjelini može da opstane 10 dana, ali kada je isiječe i stavi u frižider, onda joj je vijek trajanja maksimalno četiri dana.
Veoma je hranljiva i dobra za jačanje imuniteta, sadrži vitamine A i C i značajne količine vitamina B6.
Osim što gasi žeđ, lubenica vrlo povoljno djeluje na rad organa za varenje i izlučivanje vode iz organizma. Daje energiju i radni elan, a preporučuje se i u ishrani ljudi sa bolestima srca, krvnih sudova, žuči, jetre.(Hanuma.ba)