Subota , 25 svibnja 2024

Koliko da izdvojite za ljepote Bosne

Zvornik, Višegrad, Tuzla, Sarajevo, Banja Luka, Travnik, Jajce, Bihać i mnoge druge lokacije mamac su za domaće i strane turiste. Ukoliko niste arapski, kineski ili turist iz regije, sigurno Vas detaljnije zanimaju cijene ulaznica i pratećih sadržaja na atraktivnim lokacijama širom naše zemlje.

Možda ste zainteresovani za kulturno-historijske spomenike, dok su drugima prioritet prirodne ljepote ili hrana. Trećima sportske i druge aktivnosti. A četvrti dolaze radi manifestacija poput festivala, likovnih kolonija, skupova pisaca itd.

Pošto izaberete način putovanja, autom, vozom, biciklom ili kombinovano, birate i usputne lokacije koje često obiđete uz obavezne. Sve veća ponuda seoskog turizma, kako se često naziva na Balkanu, omogućava domaćim privrednicima da ponude i razvijaju plodove svoga truda. “Kupuj domaće” je konkretna primjena izravnog konzumiranja usluga i proizvoda naših poljoprivrednika.

Zvornička kula ili Kula iznad grada Zvornika je popularna lokacija na kojoj se okuplja ili je obilazi lokalno stanovništvo. Obično ljudi iz Podrinja i Tuzlanskog kantona češće dolaze da se ovdje fotografišu. Prostor je neograđen ali uređen spolja. Dok je unutrašnjost tvrđave zapuštena i ne preporučuje se ulazak u nju. Ovdje besplatno možete da uživate. Na Kula Gradu, te uz obalu Diviča i u centru Zvornika nalaze se džamije u kojima možete obaviti molitvu (namaz). Uz obalu niže pruža se prilika za šetnju i izlete. Ljeti se organizuju i druge aktivnosti koje su besplatne.

Fotografije poznatog mosta u Višegradu obišle su svijet. Prilaz mostu je besplatan.

Ulaz za Hutovo blato stranci plaćaju 4 KM. Obilazak čamcem čitavog kompleksa košta od 60 do 300 KM. Na ovakvim prostorima žive rijetke vrste biljaka i životinja, posebno ptica.

Tuzla privlači veliki broj turista tokom ljetnje sezone. Panonski kompleks slane vode pored Slanje Banje najčešća je razglednica grada Tuzle. Cijena na Panoniku je 5 KM. Postoji popust za penzionerske karte i ulaz poslije 17 ili 18 časova. Tokom zimske sezone Panonika je otvorena za šetnje i obilazak sasvim besplatno. Ulaznica za Zoo vrt je 1 KM. Lokacija Ilinčice, Slane Banje i drugi prostori su otvoreni za pristup i obilazak. U centru Tuzle nalazi se starogradnja na Korzu te niz džamija od kojih se sa strane izdvaja Džindijska kao najstarija u Tuzli. Tu su i Čaršijska, Šarena, Mejdanska, Turalbegova, Kralja Abdullaha (Centralna) i mnoge druge.

Jedan od najprepoznatljivijih simbola Banja Luke je džamija Ferhadija. Obnovljena sija u prirodnom okruženju i dostupna je za obilazak i fotografisanje. Tvrđava Kastel u Banja Luci je otvorena i besplatna za turiste.

Sarajevo je inspiracija za otkrivanje. Pored poznatih lokacija koje Vam može pokazati svaki Sarajlija, detaljne informacije možete potražiti u Turističkom centru koji se nalazi u srcu grada. Muzeji, galerije, stara gradnja, prirodne ljepote Ilidže i vrela Bosne, zoološki vrt, žičara i sportsko-rekreativni kompleks. Džamije su prepoznatljiva slika starog i novog grada. U skoro svakom dijelu Sarajeva uočićete minarete koji elegantno i čvrsto stoje u kvartovima. Svaka džamija je umjetničko djelo za sebe.

Svrzina kuća i Kuća Despića te Bursa bezistan, Muzej Sarajeva i Muzej Jevreja koštaće vas pojedinačno 10 KM. Ulaznica za većinu ovih lokacija košta pretežno 3 ili 4 KM. Ulaznice za Zemaljski i Historijski muzej su skuplje. Koštaju 8 KM i 5 KM. Ulazak u Vijećnicu koštaće Vas 10 Km kao i za Tunel spasa isto 10 KM. Od skora se plaća i 5 KM kao ulaz na Bijelu tabiju.

Povratna karta za Trebevićku žičaru je 6 KM za državljanje BiH. Možete obići besplatno i druge okolne planine ukoliko imate prevoz. Posjeta Zoo vrtu je 3 KM za odrasle, a za za djecu od pet do 15 godina cijena je 2.50 KM. Ukoliko dolazite autom, ne zaboravite da izračunate broj sati koji biste ostali u gradu. Tako ćete odmah znati i troškove parkinga koji se naplaćuje 1 KM po satu. To je slučaj u SCC-u. Najlakše je parkirati u podzemnim garažama šoping centara.

Posjeta Vrelu Bosne košta 2 KM. Ulazak u zaštićeno područje Bijambarske okoline je 2 KM, a ulaz u pećinu je 3 KM.

Travnik ima tvrđavu čija ulaznica košta 3 KM. Prirodne ljepote Travnika su besplatne ali ne i travnički sir. Pripremite novčanik i za druge proizvode ovoga kraja.

Ukupno oko 17 KM košta obilazak vodopada, Mitreja, Etnomuzeja, Tvrđave i Katakombe u Jajcu.

Sanski Most je prepoznatljiv po velikom izletničkom naselju sa obalom, otvorenim i blatnom kupkom. Banja Ilidža je poznata po ljekovitoj vodi. U blizini je i izvor rijeke Dabar. Dabar izvire iz pećine. Iz iste pećine izvire i rijeka Blihi koja stvara vodopad. Hamzi-begova džamija je neizostavna lokacija, izgrađena 1557. godine. Iz Sanskog Mosta putujte za Ključ i Bihać.

U Bihaću možete obići muzej Pounja, Fethija džamiju, Gradsku kulu i vidjeti rijeku Unu. Ulaz u Gradsku galeriju je slobodan.

Ulazak na Štrbački Buk na Uni je 7 KM, a na Martin Brod 3 KM. Dodatne aktivnosti na vodi se plaćaju.

Ključ je grad triju rijeka: Sane, Sanice i Ribnika. Nezagađene su i divne lokacije za ribolovce. Posjetite i Kulu Ključke tvrđave kao i stari dio grada koji je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Doboj je poznat po Planini Ozren, Orlovskom i Goranskom jezeru.

Mostarski most i obilazak starog dijela grada su besplatni s obzirom da Vam ne treba vodič. Međutim koštaće vas sam dolazak ukoliko ste udaljeni od Mostara kao i suveniri.

Počitelj je slabo naseljen i opustošen grad sa svojom kulturno-historijskom i umjetničkom vrijednošću. Kamene zidine džamije, starog grada i svih pratećih objekata odaju utisak

Bijeljina, Srebrenica, Konjević Polje, Potočari, Zenica, Cazin, Bužim, Vakuf, Srebrenik, Gradačac, Stolac i druga mjesta u Bosni Hercegovini su također prepoznatljivi po svojim, uglavnom dostupnim znanemitostima. Ne zaboravite na piramidu u Visokom koja donosi dosta novca od stranih turista i ljekovite banje širom BiH. Džamije, kulturno-historijski spomenici, tvrđave, galerije, biblioteke, etno sela, restorani u blizini riječnih i jezerskih kompleksa pristupačni su sa cijenama. Većina lokacija širom zemlje je za sada besplatna pa iskoristite priliku. Neke cijene ulaznica još uvijek imaju popuste za studente, penzionere i djecu.  (Hanuma.ba) 

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.