Utorak , 14 rujna 2021

Korona virus može se očekivati i u Bosni i Hercegovini

Na području Federacije BiH do sada nije registrovan niti jedan sumnjiv ili pozitivan slučaj bolesti izazvane novim korona virusom (COVID-19). Međutim, epidemiološka situacija u svijetu se jako brzo mijenja te se pojava COVID-19 može očekivati i u FBiH, odnosno Bosni i Hercegovini, saopštili su u ponedjeljak iz Federalnog ministarstva zdravstva, prenosi Anadolu Agency (AA).

U FBiH se u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), a po naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) provode mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prelazima, ali i unutar FBiH, s ciljem ranog otkrivanja potencijalnih slučajeva COVID-19, kako bi se kroz kontrolu osoba s kojima su bili u kontaktu poduzimale mjere za dalje sprečavanje širenja virusa.

To podrazumijeva “ulazni screening“ za putnike koji dolaze sa područja Kine u smislu da putnici ispunjavaju sanitarni upitnik, te se podaci o ulascima dostavljaju nadležnim zdravstvenim institucijama, a putnicima daju preporuke i broj telefona koji trebaju kontaktirati u slučaju pojave simptoma bolesti. Strani i bh. državljani sa stalnim ili privremenim boravkom u FBiH, a koji se vraćaju s područja Kine, se u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima stavljaju pod zdravstveni nadzor (obavezno svakodnevno javljanje nadležnoj epidemiološkoj službi i samoizolacija kod kuće u periodu od 14 dana). U februaru je na području FBiH 26 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor, a s obzirom da je za pojedine istekao inkubacijski period, trenutno je deset osoba pod zdravstvenim nadzorom.

Odlukom Kriznog štaba FMZ-a od danas se iste mjere na granici, kao i unutar FBiH odnose i na putnike s područja Italije, Južne Koreje i Irana.

“Pozivamo sve bh. i strane državljane koji imaju stalni ili privremeni boravak u FBiH, a koji su se unazad sedam dana vratili u BiH iz Italije, Južne Koreje i Irana da se putem telefona, bez obzira da li imaju simptome bolesti ili ne, jave svom nadležnom kantonalnom zavodu za javno zdravstvo radi savjetovanja o daljnjem postupanju, te da ostanu u kućnoj samoizolaciji. U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti, povišena temperatura, kašalj, otežano disanje, trebaju telefonom odmah obavijestiti kantonalni zavod za javno zdravstvo ili hitnu pomoć“, objavili su iz FMZ-a. Krizni štab FMZ u cilju sigurnosti učenika i nastavnika preporučuje otkazivanje ekskurzija i organizovanih školskih putovanja u Italiju. Također, svim građanima se preporučuje izbjegavanje putovanja u Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Iran. “Želimo istaknuti da je za adekvatan odgovor na pojavu novog korona virusa u našoj zemlji potrebna maksimalna odgovornost, saradnja i zajedništvo kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim nivoima vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno“, istakli su iz FMZ-a. Iz FMZ-a su podsjetili na generalne preporuke za stanovništvo za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija, poput gripe, čija je sezona u toku, a koje se odnose i na smanjenje rizika od novog koronavirusa i kojih se treba pridržavati: često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola; prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke; izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama; izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu; potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperaturu; ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, a prethodno telefonskim putem zdravstvenom radniku naglasite historiju putovanja.

Krizni štab FMZ aktivno prati situaciju koja se jako brzo mijenja, te će se u skladu sa aktuelnom situacijom mijenjati i mjere i preporuke.

Više informacija o novom korona virusu, te druge preporuke za stanovništvo i zdravstvene radnike dostupni su na web stranicama Fedealnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH. (Tuzlanski.ba)

 

O hanumabaadmin

Provjeri također

Za 16 sati prikupljeno 28 hiljada KM za liječenje Nermine Gazibare iz Sarajeva

Brzom reakcijom humanih ljudi za samo 16 sati sakupljen je novac za liječenje mlade Nermine …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *