Subota , 13 srpnja 2024

Ljubav prema fotografiji još od djetinjstva: Ovo je priča o ‘wedding’ fotografu Vladanu Gavriću

Fotografska profesija napretkom tehnologije promijenila se u mnogome u odnosu na nekadašnja vremena. Spontani trenuci, emocije, fotošuting samo su dio onoga što jedan profesionalni fotograf vjenčanja želi zabilježiti. Više o tome saznali smo od tuzlanskog fotografa Vladana Gavrića.

Fotografija je grana umjetnosti u kojoj fotograf pomoću fotoaparata zaustavlja trenutak realnog života. Fotografija kao takva obuhvata isječak i trenutak beskrajnog prostora i vremena, zaustavlja sliku života i stvarnosti, koji su u ne prekinutom kretanju i stalno se mijenjaju.

Kroz nešto manje od dva vijeka, fotografije su stvarane na razne načine, različitim tehnologijama i brojnim fotografskim procesima.

U svijetu fotografije, posebno se izdvaja i ‘wedding’, odnosno, vjenčana fotografija. Odlučili smo saznati nešto više o ovoj grani fotografije, te smo obavili razgovor sa mladim, ali fotografom sa dugim stažom, Tuzlakom, Vladanom Gavrićem.

Fotografija – ljubav od malih nogu

U svijetu fotografije, Vladan egzistira već punih 15 godina. Upravo vjenčana, odnosno, wedding fotografija je područje na kojem se, kako nam i sam kaže, Vladan pronašao.

Da je to zaista tako, najbolje pokazuju fotografije koje objavljuje na društvenim mrežama, kao i na kraju pozitivan feedback od strane njegovih klijenata, pratilaca i prijatelja.

“Moji počeci u fotografiji su još od ranog djetinjstva, pošto mi je mama fotografkinja već 45 godina.  Završila je fotografski zanat u Tuzli, a kasnije isti usavršila kod ‘Foto Zolija’. Tokom rata otvorila je fotografsku radnju, te i ja danas radim u toj radnji, te sam tu ljubav prema fotografiji naslijedio upravo od nje”, govori nam.

Vladan ističe da je uz mamu prošao i sve faze u fotografiji, od analogne fotografije, pa do digitalne, jedna od njih je svakako fotografija koja se radila na plan film.

“Fotografije na plan film su se jedino mogle dodatno obrađivati, međutim, ne kao danas što imamo mogućnost da fotografije editujemo u programima kao što su Photoshop ili Lightroom“, ističe.

Modna fotografija

Ovaj mladi fotograf kaže nam kako se u jednom trenutku želio baviti i modnom fotografijom, međutim, u našoj državi, ističe, zarada od takve vrste fotografije nije značajna. 

Kaže nam i kako su njegovi počeci u fotografiji vezani i za period kada je upoznao svoju sadašnju suprugu Eminu.

“Zajedno smo dijelili ljubav prema modi i u tom periodu smo krenuli fotkati jedno drugo, a slobodno mogu reći da sam tada i stvorio tu neku estetiku koju danas primjenjujem u svojoj wedding fotografiji.”

Fotografije koje su pravili, Emina i Vladan postavljali su na vlastiti fashion blog koji je u to vrijeme u Bosni i Hercegovini bio jedan od samo nekoliko, dok je danas taj trend porastao.

Upravo kroz blog, Vladan ističe, bila su im otvorena vrata regiona, ali i drugih Evropskih država.

“Poslije toga smo dobili poziv urednice ‘Fashion, beauty, love’ magazina, da radimo kao urednici u magazinu što smo prihvatili i danas dan radimo za njih.

Posao u Zari

U međuvremenu, Vladan se zapošljava u prodavnici poznatog brenda Zara, gdje na poziciji komercijalnog menadžera boravi dvije godine, te nakon toga, ipak odlučuje vratiti se svojoj velikoj ljubavi – fotografiji, ali ni manje ni više nego ‘wedding fotografiji’.

Fotografisanje nekada i danas nije isto

Svoje prvo vjenčanje odradio je prije nekih 10 godina. Od tada do danas, ističe, dosta toga se promijenilo.

“To su bila većinom vjenčanja srednjovječnih ljudi, u kasnim 30-im, 40-im godinama, koji su željeli samo onako fotografije da imaju. Međutim, ja sam to želio podići na neki veći nivo, ali i sama wedding fotografija se dosta promijenila u odnosu na fotografisanje kako je prije bilo. Primjera radi, kada je moja mama fotografisala vjenčanja prije četrdeset godina, to je bilo samo fotografisanje potpisivanja u opštini, i kasnije zajednička fotografija svih gostiju ispred opštine. Dok je danas skroz druga priča. Danas se hvataju spontani trenuci, emocije, imamo taj fotošuting koji je dosta kreativan, koji nam daje dosta slobode”, govori nam Vladan.

Prva vjenčanja, ciljevi…

Vladan je svoja prva vjenčanja radio u Tuzli gdje je imao svega nekoliko klijenata, kako bi sakupio fotografije za svoj portfolio, da bi se samim time mogao i promovisati, kako bi neki ljudi znali kako ja ustvari radim.

“Nakon te prve godine, već iduće sam radio oko 40 vjenčanja, i mogu slobodno reći; ne ponovilo se”, govori nam kroz smijeh, te dodaje, da je bio iscrpljen, ali cilj je bio ostvaren.

Podrška supruge, te odlazak na nekoliko radionica kod istaknutih fotografa dovele su do uspjeha. Vladan danas fotografiše vjenčanja i van Bosne i Hercegovine.

Cjelokupan intervju sa Vladanom pogledajte OVDJE.

Autor: Faruk Begtašagić.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Advokat Ensar Omerović pojašnjava: Sve što trebate znati o razvodu braka

Tematika koja se tiče razvoda braka složenog je tipa. Upravo kao takva iziskuje i ozbiljan …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.