Nedjelja , 23 lipnja 2024

Fotografija iz Kladnja nada roditeljima da je Selma živa: ‘Sretan ti rođendan, ma gdje god bila…’

Selma Musić je u julu 1995. godine imala sedam godina. Kada je Srebrenica pala, Selmina majka Alija iz mjesta u kojem su živjeli s četvero djece, uputila se prema Potočarima, a suprug Salim je s ostalim muškarcima put do slobodne teritorije tražio kroz šume.

Majka Alija je do Potočara dovela četvero djece: Selmu, Alena, Elviru i šestomjesečnog Sadika. Selma je bila najstarija. Kada je s majkom, braćom i sestrom Selma stigla u Potočare u sveopćem metežu se izgubila i od tada joj se gubi svaki trag, piše Hanuma.ba.

Današnjom fotografijom, tada malene Selme njeni roditelji su joj čestitali rođendan.

“Sretan ti 33. rođendan, ma gdje god bila. Ne može da prođe dan da ne pomislim na to gdje si. Čujem vapaj koji ne može niko drugi čuti, osjećaj koji iznutra neda mira. Sve dok je takav osjećaj u meni neću te prepustiti zaboravu, jer obaveza si moja, moram te vratiti gdje pripadaš. Ali, nek je proklet onaj ko učini da ti se trag sakrije i koji na tome radi i danas. Bez sumnje sa ovom armijom ljudi koji te traže neće do kraja uspjeti”, stoji u objavi na Facebook stranici Missing Selma Music since July 12 1995 in Srebrenica, Potocari.

Majka Alija vjeruje da je Selma živa objašnjavajući šta se desilo 12. jula kada je Selma nestala u Potočarima.

“Srebrenica je pala. Muškarci su otišli preko šume, a ja i ostale žene s djecom smo krenule prema Potočarima. Kada smo stigli u Potočarima je bio haos, velika gužva… Srpski vojnici su bili u Potočarima. Strah se osjetio na svakom koraku. Nosila sam Sadika, jer je on bio najmanji, a ostala djeca su bila ispred mene. U jednom trenutku Selma je samo nestala. Izgubila se. Sekunde su bile u pitanju, ali je nigdje nije bilo. Tražila sam je po onom narodu, ali nje nigdje nije bilo. Kakav je to metež bio znaju oni koji su bili taj dan u Potočarima”, govori Alija, koja je satima tražila po Potočarima svoje dijete.

Ona kaže da se obratila i ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji je predvodio napad na Srebrenicu.

“Rekla sam mu da mi nema djeteta, da je nestalo. Povukla sam ga za ruku i rekla mu to. Ali on me otjerao. Strpali su nas nakon toga u autobuse”, govori Alija koja živi u nadi da je Selma živa.

Nedavno su se na internetu pojavile fotografije iz jula 1995. godine na kojima se vide žene i djeca po dolasku na teritoriju Kladnja. Na fotografijama se vidi i djevojčica, za koju roditelji Salim i Alija tvrde da bi mogla biti Selma.

Također, ono što je roditeljima Selme ulilo dodatnu nadu da je možda živa jeste video snimak objavljen na TV Živinice na kojem se vidi Selma pri dolasku u Ravne kod Kladnja.

Porodica je ohrabrena snimkom krenula u još intenzivniju potragu i uputila apel svima koji bi mogli imati informaciju o lokacijama smještanja djece bez roditeljskog staranja u Tuzlanskom kantonu. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Izmjerena najviša temperatura u Evropi: Italija ključa na 42 stepena, u Turskoj bjesne požari, na Majorci „meteocunami“ (VIDEO)

Ekstremni vremenski uslovi haraju dijelovima Evrope, Grčka je pogođena ekstremno visokim temperaturama i već je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.