Utorak , 28 svibnja 2024

Nana i dedo su neizostavan dio odgoja

Svijest o ovim razlikama može pomoći roditeljima da shvate ulogu nane i dede u životu djeteta, te da s druge strane pomogne i njima da shvate i odigraju svoju ulogu u porodici.

Naprimjer, za dječije zdravlje i sigurnost se danas neuporedivo mnogo vodi briga u odnosu na neko minulo vrijeme. Današnji djedovi i nane su bili djeca prije 1967. godine, odlazili su sami u školu, na igralište i svojim djedovima i nanama, a sigurnosni pojas ili auto-sjedalica su bili nepoznati pojmovi.

Vremenom je čovječanstvo spoznalo opasnosti koje donosi vožnja, pa je danas teško i zamisliti putovanje bez pojasa, sjedalice i sl. Za mnoge roditelje tada, pojam pasivnog pušenja nije bio poznat. Danas, svjesni rizika i posljedica, roditelji prave drugačije odluke za razliku od roditelja nekog drugog vremena.

Kako se stvari rapidno mijenjaju u našem svijetu, postaje bitno za djedove i nane da se dogovaraju sa svojom djecom i da se uklope u način odgoja za koji su se odlučili sa svojim potomcima. Komunikacija i poštovanje su ključni aspekti ovakvog odnosa. Treba upamtiti da se neke stvari nikada neće promijeniti – roditeljska ljubav djeda i nane, konstantna briga, i planovi za budućnost unučadi.

Dopustiti da i oni odigraju svoju ulogu

Ovdje vam donosimo neke savjete kako uspostaviti ulogu nane i dede u životu djeteta, a što će doprinijeti i njima, ali i djeci i roditeljima. Za roditelje: Češće se družite sa svojim roditeljima, ali i roditeljima svoga supružnika.

Nakon vas i vašeg bračnog druga, vašu djecu niko ne voli više od djedova i nana. Oni posjeduju more znanja i mogu vas podučiti važnim životnim lekcijama. Upamtite da su i oni podigli vlastitu djecu, za šta su im trebale godine iskustva i učenja. Razgovarajte sa njima otvoreno o svojim očekivanjima za budućnost djeteta.

Naravno, ponekad je ovakav razgovor težak, upravo zbog generacijskog jaza. Kako reći da želite stvari potpuno drugačije od onoga na što su oni navikli? U ovakvim situacijama treba biti direktan: ‘Cijenimo tvoju brigu, ali smo zabrinuti što jede toliko slatkiša pred spavanje. Molim te da mu ubuduće daješ samo čašu mlijeka’, ‘Zaista ne mislimo da je ovaj film prigodan za dijete ovog uzrasta, ali hvala ti mnogo što ćeš, umjesto u kino, djevojčice odvesti na skijanje’.

Ako ste nana/dedo: Razgovarajte sa svojim djetetom o njihovim očekivanjima od vremena koje provedete sa svojim unucima. Da li postoje određene rutine koje žele da slijedite? Čak i znanje o najjednostavnijim ritualima na koje su djeca naviknuta u roditeljskoj kući može biti od velike pomoći. Možda im je lakše zaspati ako prvo popiju mlijeko, a potom operu zube, ili ako im neko pročita kratku priču. Uputite se u raspored svoje unučadi.

Bitno je znati u koje vrijeme su navikli da jedu, koliko vremena im treba da odrade određenu obavezu, kada je uredu da budu odvedeni na igralište, i sl. Postoje li neke aktivnosti koje su im zabranjene? Ne želite da budete razlog problema – to si ipak djeca vaše djece, i oni ih odgajaju.

Da li ovo znači da dedo i nana sve vrijeme moraju poštovati neka stroga pravila? Vjerovatno ne. Koje dijete ne voli da ostane u naninoj i dedinoj kući budno i nakon vremena za spavanje, da dobije neki slatkiš i kada moža ne bi smio, ili da pogleda još jedan crtani film? Njihov dom može biti posebno mjesto sa svojim rutinama – ne mora značiti da će biti identično kao kod kuće, ali zapamtite da su neka ograničenja njihovih roditelja važna i treba ih poštovati.

Drage nane i dede, shvatite svoju veliku i važnu ulogu u porodici, ali upamtite – vaša djeca su sada odgovorne odrasle jedinke koje su osnovale jednu potpuno novu porodicu. I vi ste prošli kroz ovaj proces, godinama ranije, stoga se sjetite kako je bilo dobro biti poštovan, a vaše odluke kao roditelja cijenje. (Preporod.com)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Čemu služe trokutići koji su ocrtani u putničkoj kabini aviona

Ukoliko ste bolje razgledali putničku kabinu aviona, možda ste primijetili da su na određenim mjestima …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.