Subota , 25 svibnja 2024

Mališani zeničkog vrtića bili rudari na jedan dan: Djeca sitnila ugalj, ukivala eksere u daske, pa poručila, “u našim ste dovama” (FOTO)

Mališani iz Zeničkog vrtića ‘Hud-Hud’ jučer su imali zanimljiv dan. Odgajateljice su improvizovale mali rudnik, te su dječaci i djevojčice na jedan dan bili maleni rudari. Djeca su oduševljeno propitivala, sitnila ugalj, ukivala eksere u daske, ubacivala ugalj u vagone i još mnogo toga. 

Predan rad sa djecom, učenje od malih nogu životnim vrijednostima, pojašnjavanje važnosti zanimanja onih koji doprinose životu jedne zajednice, pokazatelj je kvalitetnog rada, a upravo to pokazaju svojim radom odgajateljice zeničkog vrtića ‘Hud-Hud’, Edina Skopljak, Munira Kavazović i Samira Pašalić, na čelu sa direktoricom  Merimom Pivić.

Dječaci i djevojčice ovog vrtića jučer su imali priliku učiti o zanimanju rudara. Prostorije vrtića podsjećale su na pravi rudnik. Imrovizovana jama, čekići, vagoni za odvoz uglja, atmosferu je učinilo pravom radničkom, piše portal Hanuma.ba.

Kontaktirali smo direktoricu Merimu Pivić, te pitali, otkud ideja i šta je cilj ovakvih aktivnosti.

“Željele smo prikazati nešto neobično i drugačije…”

“Kada prema našem planu i programu dođemo do teme zanimanja ljudi, djeci obično prikažemo zanimanja poput: doktora, frizera, trgovca.. Ali, to su profesije ljudi koje djeca mogu vidjeti u svakodnevnom životu.

Iako smo sa djecom radile nabrojana zanimanja, željele smo sada prikazati nešto što nije svakidašnje, nešto drugačije, neobično, a da djeci bude zanimljivo i lahko usvojivo. Nabrajajući zanimanja došle smo i do zanimanja rudara. Znale smo da nam treba mnogo crne boje, a imale smo dobre volje, te je ideja da vrtić postane rudnik, iako tamna, zasjala u punom sjaju“, ističe direktorica Pivić.

Projekti kojima djeca dožive učenje kroz igru

Direktorica Pivić govori nam da ovo nije prvi projekat, te da su ovakvi projekti učenja kroz igru nešto što djeca usvajaju za cijeli život.

“Radeći više godina sa djecom, shvatile smo da klasične metode dovode do zasićenja, te se na neki način realizuje samo ono što se mora. Očigledna sredstva i primjeri iz stvarnog života su metode pomoću kojih djeca najbolje usvajaju. Ovo nije naš prvi projekat ovakvog tipa. Ovo su projekti u kojem djeca u potpunosti dožive učenje kroz igru. Djeca se igraju realnim stvarima i tako usvajaju sadržaje za cijeli život”, ističe Pivić.

Iznenađenje na dječijem licu nešto najljepše što se može doživjeti

Pripreme za ovakve projekte rade u tajnosti od djece, dok su ona na popodnevnom odmoru u spavaonici vrtića.

“To radimo jer je efekat dječijeg iznenađenja nešto najljepše što od djece možete doživjeti. Tada vidimo koliko znaju o temi koju smo pripremile i koliko im trebamo još ponuditi. U ovakvim aktivnostima nema nezainteresovanog djeteta, nema djeteta sa kratkom pažnjom, niti djeteta koje ne želi učestvovati. Ovaj put svi su bili rudari, svi su našli svoje centre interesovanja i koliko god da su bila u ‘rudniku’, bilo im je malo.”

Mališani uživali u svakom trenutku 

“Djeca su oduševljeno ispitival svaki predmet kojim se rudari koriste, opipavala su i sitnila ugalj, ukivala su eksere u daske, lopaticama su ubacivala ugalj u ‘vagone’, a onda su bojama oslikavala usvojene sadržaje. Pri odlasku kući, trčala su roditeljima, uzvikujući: „Danas sam bio rudar. Išli smo u rudnik“.

“Da smo zaista uspjele, shvatimo poslije nekog perioda kada provjeravamo usvojene sadržaje. Na sva postavljena pitanja odgovaraju u glas, prema sjećanju i tačno”, govori nam ponosno direktorica Pivić.

Vrtić osnovan 2012. godine, Nagrada za inovativne nastavnice 

Vrtić postoji već 9 godina, a kroz samo postojanje, različite sadržaje su prilagođavali potrebama i interesovanju djece. Ono na šta su veoma ponosni iz iz ove ustanove jeste i jedna velika nagrada 2020. godine.

“Od početka smo nudile različite sadržaje koje smo vremenom prilagođavale potrebama i interesovanju djece. Ove pedagoške godine smo se odlučile na ovakvu vrstu projekata. Jedan od njih je bio i taj da smo vrtić pretvorile u kino za šta je u našu Ustanovu stigla velika Nagrada za inovativne nastavnice za 2020. godinu. Relativno smo mlad i jako uigran tim koji ima snage i volje da djeci boravak u vrtiću bude najljepše sjećanje na djetinjstvo”, dodaje za kraj direktorica Merima Pivić. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.