Utorak , 28 svibnja 2024

Mislio sam da je Islam težak

Mislio sam da, ako počnem praktikovati islam, moram se odreći svega što je vezano za ovaj svijet, ali nisam se mogao zamisliti kako po cijele dane provodim u kući ili ne izlazim iz džamije klanjajući neprestano.

Zaposlen sam čovjek koji želi obezbijediti krov nad glavom i zadovoljiti lične potrebe. Iskreno, bojao sam se da, ako se “predam vjeri”, neću se nikad oženiti, nikad zabaviti kao ostala omladina, niti ću podnijeti tolike zabrane i granice.  Ne, nije to za mene.

Ali, zapravo sam otkrio, sasvim spontano, pozornije promatrajući vjeri predane ljude, kako nikad ne kasne namaz, ali ni na posao; ne vodaju cure, ali oženjeni su i imaju uzorne brakove bez skandala i ratnih sjekira; ne vuku se pijani po ulicama, ali izlaze na izlete sa lijepim društvom i porodicama mnogo češće i kvalitetnije negoli ja i svi moji prijatelji. Ostao sam zapanjen kada sam se raspitao i dobio objašnjenje da je upravo islam vjera progresa u svim porama života, i kako je došao da ljude usreći na ovom prolaznom, a i budućem vječnom svijetu.

Pa sam donio odluku da balansiram između Allahovih naredbi i izazova svakodnevnice, snabdijevajući se duhovnom energijom i srećom, koja će mi pomoći da prebrodim sve dunjalučke kočnice zbog kojih sam sebi ponekad htio uzeti ovaj mladi život. Praktikovanjem vjere, ja ću ostati stari ja, samo mnogo bogatiji i ispunjeniji, a tome svi stremimo.

Dopala mi se jedna rečenica, iako joj autora ne znam: “Ako te vjera učinila da postaneš arogantan, nepristupačan, drzak, ogorčen i svadljiv, ti vjeru nisi shvatio.” Allahov Poslanik nije bio ništa od navedenog. (N-um.com)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Psihoterapeutkinja Mirzeta Alić Jahić pojašnjava: Kada je pravi trenutak dovesti dijete na psihoterapiju?

Cilj svakog psihoterapijskog tretmana jest promjena disfunkcionalnih obrazaca ponašanja te uklanjanje simptoma kako bi se …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.