Subota , 13 srpnja 2024

Nana Fata Orlović se javila iz Medine: “Ja sam ovo željela 25 godina i dočekala sam, napokon”

Jedan od putnika ove godine na hadž je i nana Fata Orlović, koja će petu islamsku dužnost obaviti zajedno s kćerkom Zlatkom.

Iza nje su godine herojske borbe za svoju imovinu. Rođena je 1943. godine u neposrednoj blizini kuće gdje se i udala za Šaćira Orlovića. Rodila je sedmero djece, četiri kćeri i tri sina, ima dvanaestero unučadi i tri praunučeta.

Loza Orlovića, nakon genocida, razgranala se čak i do dalekih Sjedinjenih Američkih Država (SAD) gdje su sva Fatina djeca, izuzev kćerke Hurije. Zbog toga joj odlazak na hadž mnogo znači.

“Dobro sam, hvala Bogu, fino mi je. Doktori me redovno obilaze, fino se osjećam. Nisam baš mislila da će mi ovako lijepo biti i da će sve ići po planu. Ništa mi apsolutno nije neobično ovdje, jer ima mnogo našeg naroda. Sve neka ide po Allahovom planu. Ko god može, ja mu preporučujem da dođe ovdje i da vidi ovu ljepotu. Ja sam ovo željela 25 godina i dočekala sam, napokon”, rekla je nana Fata Orlović.

Brojni su oni koji su nam uputili već nekoliko upita i poruka o nani Fati Orlović – kako se osjeća, kako se snalazi, ima li sve što joj je potrebno.

“Zahvaljujem našem narodu. Selamim sav svoj narod u Bosni i svoju djecu. Mene su momci na Uhudu i u Kibletejn džamiji doslovno nosali, ništa mi nije falilo. Iz autobusa u autobus, iz kolica u kolica…Zahvaljujem im svima, neka im bude kabul. Dobro mi je ovdje, neka se moja djeca ne sikiraju. Bolje mi je nego u mojoj kući”, poručuje nana Fata.

Tvrdi da joj je drago što su joj na ikrar dovu stigli ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine, te je zahvalila reisul-ulemi, muftijama, imamima i svima onima koji su je posjetili.

“Pozivam sve one koji mogu da dođu da vide ovu ljepotu. Mi smo kao narod malo bili i zalutali, ali se, hvala Bogu, vraćamo. Dosta je ovdje i omladine, fino nam je, hrana je odlična, imamo svoje doktore”, poručila je na kraju razgovora nana Fata Orlović, uz selame svima u Bosni i Hercegovini. (MINA)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.