Subota , 13 srpnja 2024

Neki parfemi mogu biti štetni za bebe, istraživanja pokazala u kojoj mjeri

Parfem miriše predivno i dolazi u najljepšim bočicama, ali ako imate malu bebu, ona taj miris udiše cijeli dan, i to iz najveće blizine. Ako ste ikad sjedili pored nekoga ko je pretjerao s parfemom, možda znate da udisanje prevelike količine tih čestica i ne mora biti najbolji osjećaj na svijetu, piše Index.hr

Ponekad se mogu pojaviti kihanje, kašalj i glavobolja od previše mirisa parfema, a onda tek možemo zamisliti kako je našim bebama dok ih držimo u krilu.

Je li parfem siguran za bebe?

“Osip na koži i kontaktni dermatitis također su vrlo česte reakcije na parfeme i mirise”, kaže za Romper dr. Jessica Madden, certificirana pedijatrica, neonatologinja i međunarodno certificirana savjetnica za dojenje. Kad analizirate popis sastojaka, postoje neke kemikalije koje nisu dobre ni za koga, osobito za bebe, a to su ftalati.

Kako ftalati mogu štetiti bebi?

Iako se ftalati mogu naći u brojnim kozmetičkim proizvodima, dokazi sugeriraju da bismo se trebali držati podalje od ovog problematičnog sastojka. Prema istraživanju  iz 2021., izloženost ftalatima u trudnoći može uzrokovati urođene mane kod miševa, a sve veći broj dokaza sugerira da te iste kemikalije mogu uzrokovati slične razvojne probleme kod ljudi.

Jedno istraživanje iz 2014. objavljena u Reproductive Toxicologyju zaključila je da je dječacima, kada su izloženi ftalatima, razina testosterona niža; drugo istraživanje pokazalo je da za djevojčice mogu uzrokovati rani početak puberteta. Izloženost ftalatima također je povezana s postporođajnom depresijom kod roditelja te pretilošću, astmom i ADHD-om kod djece, prema istraživanjima.

Ako želite biti osobito oprezni, ne škodi izbjegavanje nošenja parfema oko svoje bebe (“i definitivno ih treba potpuno izbjegavati u trudnoći”, kaže Madden). No na tržištu postoje prirodni mirisi bez ftalata, za koje Poinsett kaže da su sigurni za korištenje. “Izbjegavajte parfeme koji sadrže parabene i fenol”, dodaje ona, što može pogoršati respiratorne simptome.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.