Srijeda , 10 travnja 2024

Nema je na mapi: Neotkrivena evropska država za koju su rijetki čuli

Abhazija se nalazi između Kavkaza i Crnog mora i za nju su čuli tek malobrojni, a razlog je tome to što je nema na karti. Nekadašnja autonomna sovjetska socijalistička republika unutar granica Gruzije proglasila je nezavisnost 1992. godine, a priznali su je Rusija, Nikaragva, Venecuela, Nauru, Južna Osetija i Pridnjestrovlje.

Međunarodne organizacije kao što su UN, Europska komisija, OESS, NATO, Svjetska trgovinska organizacija, Savjet Evrope i većina suverenih država priznaju Abhaziju kao dio Gruzije i podupiru njen teritorijalni integritet.

Glavni je grad Abhazije Suhumi, primorski grad smješten na istočnoj obali Crnog moraU vrijeme SSSR-a, Abhazija je bila omiljenio ljetovalište i odmaralište zaljubljenika u prirodu, a Suhumi takođe vrijedi posjetiti. Ostaci rimskih zidina, utvrđenja i dvorci, kao i Besletski most iz 12. vijeća, botanički vrt s više od 5000 biljnih vrsta iz 1840. samo su neke od atrakcija tog grada.

Oko 70 kilometara od Suhumija nalazi se planinsko jezero Rica. Osim što je samo po sebi prizor za pamćenje, i vožnja do njega preko Kavkaza pravi je spektakl. S pogledom na guste šume i vodopade turisti dolaze automobilima ili autobusima sve do 950 metara nadmorske visine na kojoj se nalazi jezero, okruženo planinama koje se uzdižu i do 3500 metara. Tamo je i Josif Staljin imao jedan od od svojih ljetnikovaca (dača) uz jezero.

Britanski fotograf James Kervin uhvatio je objektivom djeliće Abhazije koji prikazuju napuštene zgrade, željezničke stanice i lijepe primjerke arhitekture koji zjape praznima.(Cdm.me)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Aerodrom Tuzla uvodi novi avio liniju za predivnu destinaciju u Turskoj

Turski charter i leisure prijevoznik Tailwind će letjeti na sezonskoj charter liniji Antalya-Tuzla. Linija će se pokrenuti …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.