Subota , 13 srpnja 2024

Nevjerovatna moć: Kako se majčino mlijeko prilagođava potrebama bebe

O fenonemalnoj moći majčinog mlijeka da se preko noći adaptira djetetovim potrebama nismo sigurni da se dovoljno zna među roditeljima, a i oni koji su imali priliku da pročitaju i čuju brojne naučne analize i stručne članke nisu imali priliku da vide ovako očigledan dokaz te velike istine.

Jedna majka ponukana baš jednim takvim člankom odlučila je da napravi test.

“Nedavno sam čitala u jednom članku da se majčino mlijeko može prilagoditi bebi kada je ona bolesna. Kako sam čitala, čestice bebine pljuvačke u kojoj se, dok je bolesna, nalaze virusi ili bakterije i pljuvačka prilikom vakuma koji beba stvori dok sisa prodire kroz kožu i tako signalizira majci, odnosno mlijeku da se prilagodi bebinim novonastalim potrebama. To sve zvuči jako nevjerovatno i sve te informacije sam sačuvala negdje u svojoj memoriji kao još jedno čudo koje sam pročitala”, piše Mallory Smothers na svom Facebook profilu.

Ona bebu doji, a često se i izmuza i mlijeko čuva u frižideru i zamrzivaču.

“Tako sam uradila i u četvrtak – normalno sam se izmuzla, a primjetila sam da je mojoj bebi počeo da curi nos i kihala je. Prehlada! Prošao je cijeli dan i ja sam se u petak ujutro opet izmuzla. Nakon cijele noći šmrkanja i sisanja. Tada nisam primjetila nikakvu razliku, ali kada sam kesicu od četvrtka i od petka stavila jednu pored druge zaista sam se zaprepastila”, pojašnjava Mallory.

Sve što je pročitala u članku o “magičnim” svojstvima majčinog mlijeka joj se vratilo pred oči. Njena beba je u četvrtak počela da kiše, prehlada se razvijala, a već u petak ujutro je njeno mlijeko postalo savršen lijek.

“Kako sam i čitala, kada bebina pljuvačka signalizuje bolest, mlijeko se puni kolostrumom koje je puno leukocita i antitijela, baš kao i u prvim danima bebinog života. Dakle, ako ovo nije još jedan savršen dokaz  super moći ljudskog tijela, posebno ženinog, majčinskog, onda zaista ne znam što jeste”, navela je Mallory. (Mojpedijatar.co.rs)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.