Utorak , 28 svibnja 2024

Obavila hadž za srebreničku majku

Aktivistica i mualima iz Kaknja je ispunila obrede hadža za srebreničku majku. Elvedina Plasto je obavila hadž poslije godinu od smrti majke Hatidže Mehmedović.

Mualima Elvedina je poznavala majku Hatidžu.

Sama ideja rodila se na dženazi rahmetli Hatidže Mehmedović. Željele smo izdvojiti trajnu sadaku, nešto što bismo učinile za našu majku.” Elvedina Plasto

Elvedina i Hatidža upoznale su se na manifestaciji “Proljeće srca moga”. Manifestacija je bila i ostala prilika da se žene više edukuju.

Novac za hadž donirala je također jedna od aktitivistica. Međutim ova anonimna aktivistica nije poznavala srebreničku majku.

Naša mlada članica željela je u cijelosti finansirati odlazak na hadž, uz obavezu da ja budem bedel” kaže Elvedina. (bedel/zamjena)

Tu mladu osobu je Hatidža inspirisala. Majka Hatidža često je dolazila u Kakanj. Dok su mualima Elvedina i druge Kakanjke odlazile u Srebrenicu. To su bile podrške u pripremama za dženaze u Podrinju.

Hatidža Mehmedović se 23 godine borila za istinu i pravdu, posebno za svoja dva sina i supruga. Sva trojica, sinovi Azmir i Almir  te suprug Abdulah žrtve su agresije i genocida na Bosnu i Hercegovinu.

Hatižda je preselila u julu prošle godine a nije ispunila ovu islamsku dužnost. Mnoge majke iz Srebrenice nisu imale mogućnost da obave hadž.

“Vjernici to čine za svoje roditelje, a ona je bila naša majka.” Plasto

Hatidža Mehmedović je prva majka koja je ušla u Srebrenicu. To se desilo odmah poslije potpisivanje Dejtonskog sporazuma. Poslije se nastanila u srebreničkom naselju Vidikovac.

Ovo je motivirajuća poruka za sve ljude koji rade dobro, da ne posustaju. Nakon njene smrti neki su komentarisali tragičnu istinu da poslije Hatidže ne ostaje niko od njenih potomaka ko bi je spustio u mezar. Ali, pomisao da je se ljudi ipak sjećaju, pa i oni koji je nisu poznavali, upućuje na to da će ipak ostati trag iza dobročinitelja. Neće pasti u zaborav onaj ko ne ostavi potomka, već onaj ko ne ostavi djela koja će ljudima koristiti”, poručila je Plasto.

Pjesnik Mile Stojić posvetio je ove godine knjigu “Hatidža” kao uspomenu na ovu hrabru Srebreničanku.

Ove godine hadž su obavile i srebreničke majke Nura Mustafić i Refija Hadžibulić iz Bajramovića. Njima su agresori ubili po tri sina i muževe. Hadž je obavljen i za komandanta Podrinja Ejuba Golića. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Sezona vjenčanja je tu: Donosimo vam listu fotografa koji su odličan odabir za vaš poseban dan! (FOTO)

Dolaskom ljeta, fotografi imaju običaj reći da polako počinje ‘špica’ sezone. Mnogi mladenci već ranije …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.