Srijeda , 17 travnja 2024

Olovo dobija predivnu džamiju: ‘Ahi Evran Veli Kiršehir’ otvara svoja vrata s dolaskom ramazana (FOTO+VIDEO)

Ahi Evran Veli Kiršehir džamija u Olovu bi svoja vrata trebala otvoriti prvog dana mjeseca ramazana, 2. aprila ove godine, kako je za Preporod.info kazao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Olovo Esad-ef. Pepić.

Naime, u Olovu je krajem 2017. godine počela izgradnja Ahi Evran Veli Kiršehir džamije, koja nosi ime po poznatom alimu Ahiju Evranu, i projekat je grada Kiršehira.

Od aprila 2019. radovi su bili usporeni, a radovi na džamiji koju su sanjale generacije, ponovo su intenzivirani u decembru prošle godine i ni jednog dana nisu prekidani.

Radost zbog izgradnje i skorog završetka džamije iskazuju džematlije Olova, koji obezbjeđuju smještaj radnicima i hranu. Mnoge džematlije su se stavile na raspolaganje, te je provedeno i nekoliko akcija na ugradnji elektroinstalacije, vodovodne mreže, kanalizacije i drugih poslova.

– Nadam se da ćemo uz Božiju pomoć, džamiju staviti u funkciju s dolaskom ramazana, planiramao prvu teraviju klanjati u njoj. Trenutno se radi na ispisivanju kupole levhe i ilumunacije su pri kraju, a i ostali unutrašnji fini radovi su u završnoj fazi. Pred ramazan nam slijede sljedeći radovi: dezinfekcija, prostiranje, postavljanje mihraba, minbera i ćursa te ugradnja ozvučenja – naveo je Esad-ef. Pepić.

Radovi na administrativnoj zgradi, koja se nalazi pored džamije, su također u toku.

– U administrativnoj zgradi je opremljena abdesthana koja se nalazi u suterenu, te je urađena sva potrebna instalacija. Slijedi ugradnja estriha, postavljanja kotlovnice, radijatora i sanitarije. Radovi na administrativnoj zgradi će se, ako Bog da, odvijati tokom ramazana i oni bi trebali biti završeni do Bajrama – kazao je Pepić.

Kako je dodao glavni imam, ostaje vanjsko uređenje džamijskog kompleksa, a načelnik općine Olovo Đemal Memagić je obećao pomoć u vanjskom uređenju.

Esad-ef. Pepić je u razgovoru kazao i kako u posjeti Medžlisu Olovo boravi delegacija Turkiye Diyanet Vakufa (TDV), koja je finansijski podržala ovaj projekat. Delegacija u sastavu Halil Mulayim, inžinjer građevine, Ersin Kiraz, inžinjer građevine i Yildirim Beyazit Bağadatı koordinator izgradnje kompleksa Ahi Evran Veli Kiršehir džamije u Olovu, se upoznala o toku izgradnje džamijskog kompleksa i planovima za predstojeći ramazan.

Delegacija je u pratnji glavnog imama Pepića posjetila dr. Yunusa Keleşa, savjetnika za vjerska pitanja Ambasade Turske, zatim gradilište džamije u Olovu. Upriličen je i susret delegacije TDV s načelnikom općine Olovo Đemalom Memagićem.

U petak 18. marta, poslije džuma-namaza je za delegaciju TDV priređen prijem u multimedijalnoj prostoriji Medžlisa Olovo. Svečanom ručku su prisustvovali i načelnik Memagić, ministar za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković, pomoćnik načelnika općine Olovo Senad Degirmendžić, Akhan Özay izvođač radova na gradskoj džamiji u Olovu, Muharem Behlulović i Osman Gurda, predsjednik Medžlisa Olovo.

– Ovom prilikom smo istakli važnost i potrebu izgradnje olovske gradske džamije. Yildirim Beyazit Bağadatı izjavio je da su zadovoljni posjetom gradilištu i tokom izgradnje. Istakao je da očekuje da unutrašnji radovi u džamiji budu završeni do ramazana kako bi u najodabranijem mjesecu džamija imala svoje klanjače, a da će ostali radovi biti završeni do Bajrama. Naglasio je da TDV ovom džamijom želi ojačati bratske veze s Olovom i Bosnom i Hercegovinom – kazao nam je Pepić detaljnije o spomenutim aktivnostima.

Džamija bi svečano trebala biti otvorena u septembru ove godine, naglasio je Pepić.

– Olovska gradska ljepotica je ukras olovskog grada, ona je nagrada olovskom čovjeku za pobjedu u opstojnosti na ovim lijepim brdovitim predjelima. Predjeli su bogati olovskom rudom, olovskom zelenom šumom, olovskim pašnjacima, ali prije svega ovo je područje bogato dobrim, hrabrim, tolerantnim, plemenitim olovskim stanovnicima. Ova džamije je naša potreba i nagrada olovskom čovjeku na pobjedi dobra, suživota i ljepote – poručio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Olovo Esad-ef. Pepić. (Preporod.info)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Klanjana dženaza Amili, koja se sa sinom utopila u Sarajevu: “Kada nas pronađete nazovite mog babu Asima” (VIDEO)

Prije nekoliko dana je došla babi i majki na Bajram, a samo nekoliko dana nakon …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.