Subota , 13 srpnja 2024

Ove godine iz BiH na hadž ide 2.200 vjernika: Poznati avio-prijevoznici i hoteli u kojima će hadžije biti smještene

Pripreme za odlazak na hadž su pri kraju, a oko 2.200 hodočasnika iz Bosne i Hercegovine će ove godine obaviti petu islamsku dužnost – hadž.

Prvi avion sa hodočasnicima će s Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Medinu poletjeti 13. juna. Direktor Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH Dževad Hadžić je u intervjuu za Fenu kazao da su sa organizacijom hadža 2023. godine počeli prije dva mjeseca. Prijave se vrše putem online aplikacije samo za one koji prvi put obavljaju hadž, ukinute su Covid potvrde, a osigurano je i 200 mjesta za bošnjačku dijasporu, za one koji imaju pasoš BiH.

Rezervisani su hoteli u Mekki i Medini, te potpisani ugovori s predstavnicima međugradskog prijevoza i kompanijama koje pružaju usluge na obrednim mjestima, Arefatu i Mini.

– Sve pripreme su već obavljene, a nakon što nam je Ministarstvo hadža Kraljevine Saudijske Arabije dodijelilo kvotu od 2.200 hodočasnika, raspisan je konkurs za prijem hadžija, i to je podijeljeno po muftijstvima u BiH. Svako muftijstvo ima obavezu da okupi i pripremi svoje hodočasnike – kazao je Hadžić.

Novina je što je Rijaset donio odluku da 200 mjesta osigura za bošnjačku dijasporu, te su poslane ponude za Njemačku, Ameriku, Švicarsku, Australiju i druge države.

Također je novina i to što se prijave vrše online aplikacijom, sa osnovnim podacima putnika i direktno šalju u bazu podataka. To olakšava posao oko rasporeda prema avio prijevozniku. Podaci se još prikupljaju, tako da, kako navodi Hadžić, konačni spiskovi tek slijede.

Interesovanje za hadž je ogromno, u nekim muftijstvima su kvote ispunjene, te ima i onih koji su na čekanju.

– Oni koji su već obavili hadž ne mogu putovati, ali bedeli, odnosno osobe koje u ime drugih obavljaju hadž mogu. Krajnji rok za predaju dokumenata je 25. maj i nadamo se da će oni koji su aplicirali na vrijeme dostaviti svu dokumentaciju – kazao je Hadžić.

Hadžije će pratiti 48 vodiča i četiri šerijatske konsultantice

Imaju određenih problema sa putnicima koji žive u drugim državama, jer zbog vize moraju dostaviti pasoš, ali će nastojati da i taj problem riješe u saradnji s Ambasadom KSA u Sarajevu.

Hadžije će pratiti 48 vodiča i četiri žene, šerijatske konsultantice, a vodit će grupu od po 45 hodočasnika.

– Vodiči su dužni nad hadžijama bdjeti 24 sata i odgovorni su za svoje grupe. Od njih nam i najviše zavisi uspjeh hadža. Ako vodič kvalitetno obavi posao sa svojom grupom onda je organizacija hadža uspješna – ističe Hadžić.

Za zdravlje hodočasnika brinut će medicinski tim ljekara i tehničara. Osam ljekara specijalista i osam medicinskih tehničara bit će raspoređeno u osam timova. Vodič ljekarima je doktor Emir Fazlibegović, kardiolog iz Mostara.

Hadžić pojašnjava da unazad nekoliko godina stariji ljudi od 65 godina nisu mogli obaviti hadž zbog epidemije Covid-19 i drugih ograničenja, ali ove godine nema nikakvih ograničenja tako da će biti dosta starijih hodočasnika.

Kako bi se upoznali sa svim pojedinostima obavljanja obreda hadža, u svim muftijstvima se održavaju seminari za hodočasnike na kojima ih vodiči i ljekari pripremaju da na najbolji način obave petu islamsku dužnost – hadž.

Pažnja se posvećuje i zdravstvenim aspektima puta, preventivnom djelovanju, jer, podsjeća Hadžić, neadekvatno korištenje klima uređaja u hotelima, pijenje hladnih napitaka, uzrokuje zdravstvene probleme, odnosno, infekcije respiratornog sistema.

– Prva grupa hodočasnika bi trebala sa Sarajevskog aerodroma poletjeti 13. juna. Hodočasnici će biti prevezeni u osam letova, 14., 15. i 16.juna – navodi on. Ove godine avio prijevoznik je Jordan Aviation i Alexandrian Airlines.

U Medini će hodočasnici boraviti u dva hotela “Shahd Al Medinah“ i Al Madinah “Concorde“ koji su blizu Poslanikove džamije. S obzirom na to da je ograničen boravak u Medini, od 13. do 19. juna, oni koji stignu prvi u Medini boravit će sedam dana, a oni koji stignu 16. juna bit će tri dana.

Svi hodočasnici će zajedno iz Medine krenuti za Mekku, ali će zato, oni koji su manje boravili u Medini, ostati duže u Mekki, tako da, kako kaže Hadžić, oni koji putuju prvi, prvi se i vraćaju u domovinu, a koji zadnji putuju zadnji se vraćaju.

Hoteli u Mekki udaljeni 10-ak minuta od Harema

U Mekki su rezervisani “Meridian Towers” hoteli, a od Harema su udaljeni desetak minuta. Za one koji ne mogu pješačiti, osigurani su autobusi ispred hotela koji voze svakih pet minuta.

– Ove godine ćemo u Mekku povesti i svog kuhara kako bi olakšali arapskim kuharima, jer vidio sam da naši hodočasnici nisu navikli na začinjenu hranu – navodi Hadžić.

Ukinuti su i uvjeti Covid potvrda za dobijanje viza, te vakcinacija nije potrebna. Ali, Hadžić savjetuje da je dobro vakcinisati se radi sebe. Obavezna je samo vakcinacija protiv meningokoknog meningitisa i ta se potvrda mora dostaviti (tzv. žuti karton).

Ove godine je hadž nešto skuplji u odnosu na prošlu godinu, a Hadžić je pojasnio da je na cijenu uticalo niz faktora – avio prijevoz je skuplji za nekoliko stotina eura, cijene u hotelima su veće. U biti to je oko 700 KM više, u odnosu na prošlu godinu.

Kraljevina Saudijska Arabija je uradila ogromne promjene na obrednim mjestima na kojima borave hadžije. Infrastruktura je u odnosu na 1987. godinu, kada je Hadžić prvi put bio na hadžu, uveliko poboljšana i osavremenjena. Sve je urađeno po najnovijim svjetskim standardima gradnje.

– Razlika je ogromna u pružanju usluga hadžijama. Danas na Arefatu su klimatizirani šatori, komoditet je veliki, osigurani su obroci na Arefatu i na Mini. Za one koji žele duže ostati na Mini, osigurani su im smještaj i tri obroka, a osiguran im je i prijevoz – ističe Hadžić.

Kraljevina Saudijska Arabija donijela je odluku za hodočasnike iz Evrope kojom je propisano da agencije preuzimaju organizaciju putovanja na hadž. Svi moraju sami aplicirati i to za tri aranžmana, a cijene su 8.000, 15.000 i 20.000 eura.

Na osnovu iskustva i znanja koje ima, Hadžić kaže da nije jednostavno organizirati grupni odlazak na hadž u ovim turbulentnim vremenima, inflacije, ratovi, krize, a naročito kada je i vrijeme odmora i teško je naći i avio prijevoznike.

Spomenuo je i to da grupna putovanja mogu organizirati BiH, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Republika Albanija.

– Stoga, smatram da naša organizacija hadža nije skupa, a kvalitetna je, u odnosu na druge države – kazao je Hadžić.

Kako bi hadž što ljepše i lakše obavili, poručio je budućim hadžijama da poštuju pravila, da slušaju ljekare i vodiče, da uvijek imaju na umu da su gosti Uzvišenog Allaha, da svoje ibadete u potpunosti i lijepo izvršavaju, da dove za sebe, svoje najmilije i domovinu Bosnu i Hercegovinu.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.