Subota , 30 rujna 2023

Pod krilima Poslanikove džamije bez briga i želja o dunjaluku

U dane pred hadž svi namazi u Poslanikovoj džamiji su veličanstvene i spontane smotre pobožnog ljudstva, žena i muškaraca. 

Među stotinama hiljada klanjača četvrtog dana boravka u Medini u Poslanikovoj džamiji bile su i tri hadžinice sa područja Muftijstva tuzlanskog.

Sadeta, Amira i Kada, tri bosanske hanume, svoje čežnje i dove i poneki dunjalučki plan, strpale su u bobke tespiha pod krilima Poslanikove džamije.

– Muž i ja već dugo imamo nijjet za hadž. U vjeri smo i naša životna želja bila je napojiti dušu ljepotama koje smo gledali samo preko televizije. Ne bih odlazila odavde – kaže Amira Brašnjić.

Ističe da su pored stanja spremnosti za obavljanje hadža neminovna izdvajanja značajnih finansijskih sredstava, ali da su njen suprug i ona svijetla obraza i uzdignuta čela dugo štedjeli za ovaj put.

– O tome se duži niz godina vodi računa, sabire se, prikuplja, štedi, ali Allah dragi u tome pomogne. Nije mi žao za to i opet bih se vratila – poručila je.

Sadeta Šišić iz Gornjeg Rahića u Brčkom prvi put je na hadžu.

– Nemam brige, biće dobro. Jučer smo doputovali, smjestili se, lijepo nam je. Nije nam vruće, imaju klime i u haremu se rashlađujemo. Hranom sam zadovoljna, meni njihova kuhinja odgovara – kazala Šišić.

Kada Sulejmanović iz Gračanice na hadžu je s mužem.

– Dolazak ovdje planiramo već tri godine, korona nas je omela. Ali, dođe se, samo kad Allah dž.š. pozove – kazala Sulejmanović.

Sve ovogodišnje hadžije iz Bosne i Hercegovine stigle su u Medinu, a vrijeme prije puta za Mekku gdje će krenuti za tri dana, koriste za ibadete u Poslanikovoj džamiji, mjestu gdje se poluglasno čuju najrazličitiji jezici zemaljske kugle. (Nadira Hurem | Preporod.info)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Novi životni početak: Udaje se Mahira Ahmiš, žena čija priča je dotakla srca mnogih (FOTO)

Mahira Ahmiš, koja je srca javnosti osvojila brigom o svom mužu Esedu koji je imao …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.