Ponedjeljak , 13 rujna 2021

Posebnih 30 dana posta i ibadeta: Posljednjim iftarom večeras ispraćamo Ramazan – mjesec milosti i oprosta

Mjesec Ramazan dočekali smo 13. aprila sa akšamskim ezanom, a večeras ga ispraćamo posljednjim iftarom, piše Hanuma.ba. 

Iza nas je posebnih trideset dana posta, milosti i oprosta, večeras vjernici posljednjim iftarom ispraćaju najdražeg gosta, mjesec Ramazan.

Ovu kao i prošlu godinu, Ramazan smo dočekali u okolnostima koje je nametnula pandemija korona virusa.

Podsjećamo, na snazi donesenih mjera bili su ograničenje kretanja, mogućnost manjeg broja vjernika u džamijama, policijski sat, te su vjernici bili uskraćeni za teravih namaze, iftarska druženja i druge aktivnosti.

Hafiske mukabele

Ipak, u odnosu na prošlu godinu, ove godine u bh. džamijama organizovane su tradicionalne hafiske mukabele. 

Hafiske mukabele jedan su od lijepih običaja. Uče se u mnogim bosanskohercegovačkim gradovima. Tradicionalna, centralna mukabela učila se u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a pored ove hafiske mukabele u Sarajevu učile su se još i u Carevoj, Čaršijskoj, Ali-pašinoj džamiji i, prvi put nakon pauze od 30 godina, i u sarajevskoj Ferhadiji džamiji.

Primjetno je da svake godine pred Rijasetovom komisijom hifz polaže sve više mladih ljudi, a koji potom uspostavljaju hafiske mukabele u svom gradu. Samo Behram-begova medresa je od 1993. godine izvela preko 80 hafiza.

– U Islamskoj zajednici skoro svake godine dobijemo 30 novih hafiza. Na taj način stvaramo jednu mrežu. Kako Poslanik, a.s., kaže: Vjernik je vjerniku ogledalo. Tako se učenici i studenti ugledaju jedni na druge. Pored toga, imamo i jedno buđenje, ti okovi su splahnuli, kompleksi su razbijeni. Omladina se više ne libi, ne stide ko su i šta su – riječi su hafiza Mirnesa Spahića, profesora u Behram-begovoj medresi koji hafisku mukabelu uz ramazan uči već 25 godina, a posljednjih godina predvodi mukabelu u Kraljevoj džamiji u Tuzli.

Zahvaljujući tome, hafiske mukabele se već neko vrijeme uče u mnogim gradovima Muftijstva tuzlanskog, Gračanici, Brčkom, Živinicama, Srebreniku i Gradačcu, a ta tradicija nastavljena je i ove godine.

Hafiske mukabele, također, bile su učene i u drugim gradovima, poput Travnika (Šarena džamija), Zenice (Sultan-Ahmedova džamija), Bihaća (Gradska džamija).

O hanumabaadmin

Provjeri također

Za 16 sati prikupljeno 28 hiljada KM za liječenje Nermine Gazibare iz Sarajeva

Brzom reakcijom humanih ljudi za samo 16 sati sakupljen je novac za liječenje mlade Nermine …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *