Subota , 13 srpnja 2024

Posebnih 30 dana posta i ibadeta: Posljednjim iftarom večeras ispraćamo Ramazan – mjesec milosti i oprosta

Mjesec Ramazan dočekali smo 13. aprila sa akšamskim ezanom, a večeras ga ispraćamo posljednjim iftarom, piše Hanuma.ba. 

Iza nas je posebnih trideset dana posta, milosti i oprosta, večeras vjernici posljednjim iftarom ispraćaju najdražeg gosta, mjesec Ramazan.

Ovu kao i prošlu godinu, Ramazan smo dočekali u okolnostima koje je nametnula pandemija korona virusa.

Podsjećamo, na snazi donesenih mjera bili su ograničenje kretanja, mogućnost manjeg broja vjernika u džamijama, policijski sat, te su vjernici bili uskraćeni za teravih namaze, iftarska druženja i druge aktivnosti.

Hafiske mukabele

Ipak, u odnosu na prošlu godinu, ove godine u bh. džamijama organizovane su tradicionalne hafiske mukabele. 

Hafiske mukabele jedan su od lijepih običaja. Uče se u mnogim bosanskohercegovačkim gradovima. Tradicionalna, centralna mukabela učila se u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a pored ove hafiske mukabele u Sarajevu učile su se još i u Carevoj, Čaršijskoj, Ali-pašinoj džamiji i, prvi put nakon pauze od 30 godina, i u sarajevskoj Ferhadiji džamiji.

Primjetno je da svake godine pred Rijasetovom komisijom hifz polaže sve više mladih ljudi, a koji potom uspostavljaju hafiske mukabele u svom gradu. Samo Behram-begova medresa je od 1993. godine izvela preko 80 hafiza.

– U Islamskoj zajednici skoro svake godine dobijemo 30 novih hafiza. Na taj način stvaramo jednu mrežu. Kako Poslanik, a.s., kaže: Vjernik je vjerniku ogledalo. Tako se učenici i studenti ugledaju jedni na druge. Pored toga, imamo i jedno buđenje, ti okovi su splahnuli, kompleksi su razbijeni. Omladina se više ne libi, ne stide ko su i šta su – riječi su hafiza Mirnesa Spahića, profesora u Behram-begovoj medresi koji hafisku mukabelu uz ramazan uči već 25 godina, a posljednjih godina predvodi mukabelu u Kraljevoj džamiji u Tuzli.

Zahvaljujući tome, hafiske mukabele se već neko vrijeme uče u mnogim gradovima Muftijstva tuzlanskog, Gračanici, Brčkom, Živinicama, Srebreniku i Gradačcu, a ta tradicija nastavljena je i ove godine.

Hafiske mukabele, također, bile su učene i u drugim gradovima, poput Travnika (Šarena džamija), Zenice (Sultan-Ahmedova džamija), Bihaća (Gradska džamija).

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.