Subota , 13 srpnja 2024

Pratite uživo spašavanje petogodišnjaka koji je pao u bunar u Maroku

Spasioci koji očajnički pokušavaju doći do petogodišnjeg dječaka koji je pao u dubok bunar u Maroku ulaze u završnu fazu svoje operacije.

Radili su cijelu noć kako bi došli do dječaka, kojeg lokalni mediji nazivaju Rayan, koji je prije četiri dana pao u 32 metra dubok otvor bunara.

Složena operacija danima traje u ovoj sjevernoafričkoj državi, a hiljade su se okupile na licu mjesta.

Strahovi od klizišta učinili su akciju spašavanja opasnijom.

Taj rizik u kombinaciji s mješavinom kamenjara i pješčanog tla znači da spasioci smatraju da je otvaranje uskog okna bunara preopasno.

Umjesto toga, buldožeri su korišćeni da se isječe ogroman rov pored bunara, a vlasti kažu da su “skoro tamo”, prenosi BBC.

Kada rov dostigne istu dubinu kao i bunar, spasioci mogu početi horizontalno kopati kako bi došli do dječaka, rekao je svjedok novinskoj agenciji Reuters.

“Skoro smo stigli”, rekao je jedan od vođa operacije Abdesalam Makoudi u petak popodne. “Tri dana radimo bez prestanka i umor se javlja, ali cijeli spasilački tim izdržava.”

Spasilačke akcije koje vodi direkcija civilne zaštite Maroka traju od utorka navečer.

Snimak u četvrtak sa kamere spuštene u bunar pokazao je da je dječak živ i pri svijesti, iako se činilo da ima lakše povrede glave.

Spasioci su u bunar spustili masku sa kisikom, hranu i vodu, a na licu mesta je i medicinska ekipa spremna da pruži pomoć dečaku. Helikopter je takođe stigao na lice mesta da ga preveze u bolnicu kada bude pušten iz bunara. (Klix.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.