Srijeda , 10 travnja 2024

Večeras s akšam namazom nastupa Lejletu-r-Regaib, noć za preispitivanje naših želja

Muslimani u svijetu kao i kod nas prigodnim vjerskim aktivnostima večeras obilježavaju mubarek noć Lejletu-r-Regaib, u islamu poznatu kao noć želja, nade i ibadeta.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obavijestila je vjernike da 3. februara 2022. godine, s akšam-namazom, nastupa prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib ili poznata kao Noć želja.

Ova noć se obilježava uoči prvog petka u mjesecu redžebu, a muslimani je kao mubarek noć obilježavaju u ibadetu.

Iz Rijaseta dalje navode kako se vjernici raduju mubarek noćima, jer čovjek svjestan Boga – prije negoli pogleda ka nebesima – gleda u sebe. Mubarek noći su dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Utočištu – Gospodaru svjetova. I zbog toga je ova noć prilika da preispitamo svoje ciljeve, strasti i želje za budućnost kao i za svojevrsno godišnje podvlačenje crte.

Među muslimanima Balkana izraz “učajluci” je zajednički naziv za mjesece redžeb, ša’ban i ramazan. U njima se nalaze četiri mubarek noći, to su: Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-Mi’radž Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr.

U islamskom kalendaru, noć Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi’radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur’ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša’bana su vjesnici nadolazećim danima ramazana.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Odlazak najdražeg gosta: Zvukom topa i sa akšam-namazom završen je Ramazan, vjernici se raduju Bajram

Prije nekoliko minuta Bosnom i Hercegovinom prolomili su se zvuci ezana, u pojedinim gradovima top …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.