Srijeda , 17 travnja 2024

Priča o putovanju žene sa djetetom stara 10.000 godina (FOTO)

Fosilizovani otisci stopala pronađeni su na platou osušenog netaknutog korita jezera u američkom Nacionalnom parku White sands.

Najduža sačuvana “staza” fosilizovanih otiska stopala jedne osobe, duga 1,5 kilometara, otkrivena je u Novom Meksiku.

Otisci stopala pronađeni su na platou osušenog netaknutog korita jezera u američkom Nacionalnom parku White sands. Ovo područje inače je poznato po tome što je prošarano stotinama hiljada otisaka stopala različitih životinja iz ledenog doba, uključujući mamute, ljenjivce, sabljozube mačke, bizone, piše Ashley Cowie za Ancient Origins.

Fosilizovani ljudski tragovi u White sandsu toliko su dobro očuvani da su naučnici uspjeli da saznaju mnoštvo detalja o trenutku koji se dogodio prije skoro 10.000 godina.

Istraživači vjeruju da je osoba koja je prešla visoravan najvjerovatnije bila žena, iako ne isključuju da je riječ o tinejdžeru. Žena je nosila malo dijete i izgleda da joj se negdje žurilo. Nekoliko sati kasnije istim putem je krenula nazad, ali bez djeteta.

Do pretpostavke da je u pitanju bila žena naučnici su došli zbog veličine stopala. Brzinu hodanja žene procijenili su na osnovu udaljenosti između otisaka – hodala je 1,7 metara u sekundi, što je mnogo brže od opuštene, odnosno prosječne brzine hodanja koja iznosi od 1,2 do 1,5 metra u sekundi. Staza kojom su se kretala ova drevna stopala je manje-više prava linija, što ukazuje na to da se osoba kretala na određeno mjesto.

Otisci stopala koje je ostavilo malo dijete pojavljuju se pored glavnih otisaka na različitim tačkama puta, kao da se osoba koja ga je nosila s vremena na vrijeme zaustavljala i stavljala dijete na zemlju. Sudeći po veličini otisaka stopala djeteta, ono nije imalo više od dvije godine.

Da je osoba podigla dijete, istraživači su zaključili na osnovu oblika otiska – naime, tragovi na mjestima gdje se to desilo, u obliku su banane koji je nastao uslijed toga što je stopalo klizilo i okretalo se ka spolja pod dodatnom težinom.

Drugu grupu otisaka koji pripadaju istoj osobi, naučnici su otkrili u blizini, ali su okrenuti u suprotnom smjeru, a analize su pokazale da su oni nastali nekoliko sati kasnije. Ovi tragovi su ujednačeniji, što sugeriše da je odrasla osoba u povratku hodala sama.

Nažalost, naučnici ne mogu da saznaju šta se desilo sa djeteom. Sklonost ka drami nas tjera da pomislimo da se dogodilo nešto loše, međutim, sasvim je moguće da je odrasla osoba išla da vrati bebu majci, a onda se vratila nazad.

Ovi otisci stopala na dva mjesta se prepliću sa otiscima mamuta i džinovskih ljenjivaca, međutim, sudeći po načinu na koji se mamut kretao, naučnici zaključuju da nije obraćao pažnju na prisustvo ljudi.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Klanjana dženaza Amili, koja se sa sinom utopila u Sarajevu: “Kada nas pronađete nazovite mog babu Asima” (VIDEO)

Prije nekoliko dana je došla babi i majki na Bajram, a samo nekoliko dana nakon …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.