Ponedjeljak , 26 veljače 2024

Radost širom domovine: Muslimani u Bosni i Hercegovini dočekali Ramazanski bajram (FOTO)

Klanjanjem bajram-namaza širom Bosne i Hercegovine nastupio je Ramazanski bajram, jedan od najradosnijih praznika u muslimanskoj tradiciji kojim se obilježava kraj posta i mubarek mjeseca ramazana. Centralni bajram-namaz klanjan je u sarajevskoj Begovoj džamiji.

Bajram-namaz je klanjan u Sarajevu u 5:52 sati te uz male vremenske razlike i u ostalim gradovima u našoj zemlji. Centralna bajramska svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji na Baščaršiji ove godine je obilježena uz posebne mjere zbog pandemije koronavirusa.

Prema instrukcijama reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, bajram-namaz klanjan je uz poštivanje svih mjera samozaštite. U džamijama koje su bile popunjene, vjernici su bajramsku molitvu obavili u prostoru oko džamija. Prilikom klanjanja, vjernici su se suzdržavali od fizičkog kontakta, a bajram-namazu uglavnom nisu prisustvovali oni koji pripadaju rizičnoj skupini stanovništva.

Na sreću, pandemija nije odnijela bajramsku radost u domovima širom svijeta. Vjernici će ovaj dan provesti u krugu porodice i svojih najbližih. Podsjećamo kako se sutra obilježava i Dan šehida kada se obilaze šehidska mezarja.

Redakcija portala Hanuma.ba svim vjernicima islamske vjeroispovjesti želi Bajram Šerif Mubarek Olsun. (Hanuma)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Adem Tričić je devetomjesečna beba koja treba našu pomoć

Porodica se obratila  u našu redakciju, sa molbom da objavimo apel za pomoć njihovom mališanu. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.