Ponedjeljak , 13 rujna 2021

Radost širom domovine: Muslimani u Bosni i Hercegovini dočekali Ramazanski bajram (FOTO)

Klanjanjem bajram-namaza širom Bosne i Hercegovine nastupio je Ramazanski bajram, jedan od najradosnijih praznika u muslimanskoj tradiciji kojim se obilježava kraj posta i mubarek mjeseca ramazana. Centralni bajram-namaz klanjan je u sarajevskoj Begovoj džamiji.

Bajram-namaz je klanjan u Sarajevu u 5:52 sati te uz male vremenske razlike i u ostalim gradovima u našoj zemlji. Centralna bajramska svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji na Baščaršiji ove godine je obilježena uz posebne mjere zbog pandemije koronavirusa.

Prema instrukcijama reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, bajram-namaz klanjan je uz poštivanje svih mjera samozaštite. U džamijama koje su bile popunjene, vjernici su bajramsku molitvu obavili u prostoru oko džamija. Prilikom klanjanja, vjernici su se suzdržavali od fizičkog kontakta, a bajram-namazu uglavnom nisu prisustvovali oni koji pripadaju rizičnoj skupini stanovništva.

Na sreću, pandemija nije odnijela bajramsku radost u domovima širom svijeta. Vjernici će ovaj dan provesti u krugu porodice i svojih najbližih. Podsjećamo kako se sutra obilježava i Dan šehida kada se obilaze šehidska mezarja.

Redakcija portala Hanuma.ba svim vjernicima islamske vjeroispovjesti želi Bajram Šerif Mubarek Olsun. (Hanuma)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Za 16 sati prikupljeno 28 hiljada KM za liječenje Nermine Gazibare iz Sarajeva

Brzom reakcijom humanih ljudi za samo 16 sati sakupljen je novac za liječenje mlade Nermine …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *