Srijeda , 10 travnja 2024

Reagujte na vrijeme: Sedam simptoma predijabetesa koje ne biste trebali zanemariti

Predijabetes je stanje u kojem je šećer u krvi hronično povišen, ali ne toliko visok da ukazuje na puni dijabetes.

To znači da vas kombinacija faktora rizika vodi niz put prema dijabetesu tipa 2 i svim negativnim zdravstvenim posljedicama koje to povlači za sobom.

Dobra vijest je da je predijabetes reverzibilan. A da bi poboljšali svoje stanje morate strogo voditi računa o zdravoj prehrani i režimu vježbanja. Vaš ljekar bi trebao provjeriti nivo šećera u krvi na redovnim pregledima, ali vi bi po nekim simptomima mogli znati imate li predijabetes.

Visoki krvni pritisak

Osobe s visokim krvnim pritiskom imaju povećani rizik od predijabetesa jer hipertenzija prisiljava srce da radi napornije kako bi premjestio krv po tijelu. To zauzvrat otežava tijelu da ukloni višak šećera iz krvotoka. Hipertenzija i predijabetes su stanja koja pogoršavaju jedno drugo, a studije su pokazale da i oboje značajno povećavaju rizik od zatajenja srca.

Zamagljen vid

I predijabetes i puni dijabetes mogu negativno utjecati na vaš vid. Postoji mnogo drugih potencijalnih uzroka mutnog vida, ali ako ga možete povezati s bilo kojim drugim simptomima s našeg popisa, predijabetes može biti krivac.

Problemi s kožom

Ponekad se problemi koje imamo unutar organizma mogu odraziti na našu kožu. Predijabetes uzrokuje sjajne, ljuskaste mrlje ili pak tamne, baršunaste mrlje na koži zbog povećane razine inzulina u krvi. Predijabetes može poremetiti cirkulaciju krvi, što može uzrokovati svrbež u ekstremitetima, posebno u nogama.

Giht

Giht također može signalizirati predijabetes. Giht se često javlja zbog bogate i preobilne prehrane. Najčešće se javlja kod pretilih osoba, a pretilost je jedan od simptoma koji može ukazivati da imate dijabetes.

Neobjašnjivo povećanje gladi je također jedan od simptoma predijabetesa, te ekstremni umor. Na isti način kao i kod neobjašnjive pojave gladi, višak šećera u krvi može dovesti do potpune iscrpljenosti.

Povećana žeđ

Povećana žeđ, posebno nakon obroka, može signalizirati predijabetes. Da bi vaše tijelo izbacilo višak šećera iz krvi jedan od načina da to učini jeste razrjeđivanje krvi i izbacivanje neprerađenog šećera putem urina. Da biste dobili tu vodu, vaše će je tijelo često povlačiti iz okolnih stanica, ostavljajući ih dehidrirane i kronično žedne.

Predijabetes je znak upozorenja da nešto morate promijeniti kako bi ostali zdravi. Ako nakon čitanja našeg popisa otkrijete da imate nekoliko upozoravajućih simptoma predijabetesa, ne paničite. Otiđite na pregled kod ljekara koji će vam dati korisne savjete o prehrani i drugim preventivnim koracima.

Osim toga počnite svaki dan konzumirati više vode, više se krećite i zaboravite na sokove, brzu hranu i slatkiše prije spavanja. (Klix.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Proljeće nam se bliži: Danas “udara prvo džemre” – u zrak

U narodu ustaljena riječ džemre (što na turskom jeziku znači “talas”). Označava udar ili zračnu struju koja …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.