Nedjelja , 23 lipnja 2024

Sara Sabri: Nije li vakat sine da majku probudiš skuhanom kahvom, doručkom, očistiš snijeg pred ulazom…

Sanela Karišik-Begović, poznatija kao Sara Sabri, bosanskohercegovačka spisateljica danas je na zvaničnoj Facebook stranici objavila emotivan status,  posvećen odnosu majke i sina.

Naime, statusi bosanskohercegovačke spisateljice, koja iza sebe ima 13 objavljenih knjiga o ženi i 2 namijenjene djeci, često je poznata i po emotivnim objavama koje izazovu ‘lavinu’ reakcija, tako je bilo i danas, nakon objave posvećene odnosu majke i sina.

Navedenu Facebook objavu, prenosimo u cjelosti;

Tri puta majka, pa otac – kaže islam. Tri puta veće dobročinstvo, lijep odnos, poštovanje i poslušnost. U njoj si izrastao kao cvjetić. Koliko je samo strepnje i suza prolila dok te je nosila, brinući da te ne izgubi, brinući da li se pravilno razvijaš. Koliko je njeno zdravlje bilo opterećeno, njen organizam, nesanica, povraćanje, izmrcvarenost, porođajni bolovi koji traju po dan – dva u kontinuitetu dok ti – konačno – nisi svojim nožicama trupio na ovaj svijet.
I potom, i dovijeka, ona je oblak iznad tvoje glave koja te prati da ti nije vruće, da ti nije hladno, jesi li jeo, jesi li umoran, je li te nešto isekiralo, je li ti neko naškodio, je li nešto nije u redu, pa kasniš… I tako cijelog njenog života, bez pauze, bez sekunde odmora i zaborava – bila je i jeste tvoja majka. Ona, nakon što te je rodila, više nikada nije bila ista, slobodna, bezbrižna. Zaboravila bi mnogo puta da je žena, biće, insan, a ne samo majka, majka, majka. I nije se žalila, niti ijedna žali; to ju je kako brigom, tako i nemjerljivom ljepotom ispunjavalo i davalo puninu njenom životu.
Pažljivi sinovi, dobro vaspitani, svojim majkama daju lijepe nadimke. Oni majku čak ni majkom ne zovu, a kamo li, ne daj Bože, imenom. Slušala sam svog tetka, efendiju, kako svoju majku isključivo zove Ružo: „Jesi li mi se ti danas umorila, Ružo? Kako si provela dan? Da nisi slaba? Da mi nisi nevesela nešto?“, ističe bh. spisateljica.

“Pažljivi sinovi ne čekaju da majka radi za njima i bude im dovijeka rob. Nije li bilo dosta njenog robovanja dok si bio nejak i majušan? Je li vakat da sada kada stojiš na svojim nogama uzvratiš ljepotom na taj dug prema majci, pa počistiš za sobom, izvadiš veš iz mašine, rastreš, posložiš, popeglaš, prebrišeš prašinu po svojoj sobi. Nije li vakat da je probudiš skuhanom kahvom, poklončićem, doručkom?
Nije li vakat da više ne budeš opominjan, jer više nisi mali i nezreo, nesvjestan odgovornosti, da počistiš snijeg oko ulaza, uneseš drva, zamijeniš sijalicu, podmažeš vrata da ne škripe, presložiš podrum, izbaciš smeće. Nije li pametno da pametni, kao što si ti, sam vidi šta treba, šta fali, šta bi valjalo, pa da uradi prije nego mu se kaže ili se zamoli.
A majka se tako obraduje. Majka to svakome prepriča, jer to je njena radost, njen uspjeh, njena potvrda da je uspjela da od tebe napravi odgovorno stvorenje, sposobno, otresito, hajirli.
Pažljivi sinovi, ako im majka ne radi ili je prestala raditi, penzionisala se isl., gledaju da zarade ili uštede da redovno njoj pruže koju paricu za njene potrebe. Ne čekaju da ona, ne daj Bože, zatraži. Ako zatraži, to znači da si bio užasno bezosjećajan, sebičan, ili čak zaboravan i nedosjetan i da si doveo roditelja u fazu da se ponizi i zatraži za sebe. Nemoj ponižavati svog roditelja, Bog ti pameti dao. Pametni sinovi čak majci ni u ruci ne daju, nego stave pored njenog sahata, njene knjige koju čita svakodnevno, pored njenih naočara, da se iznenadi i obraduje ili joj samo spontano zavuku u džep.
Tako rade i pažljivi unuci svojim nanama i djedovima. Bogu je drag onaj koji pruža, i On garantuje, a lično sam stotinu puta tome svjedočila, da sve što pružiš od srca, dragošću, voljom drugome, On to mnogo puta nadoknadi i uzvrati još boljim. To je sigurno! A tebi još i dobro djelo ostane zapisano, njihovo srce obradovano….”, stoji u Facebook objavi bh. spisateljice. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Izmjerena najviša temperatura u Evropi: Italija ključa na 42 stepena, u Turskoj bjesne požari, na Majorci „meteocunami“ (VIDEO)

Ekstremni vremenski uslovi haraju dijelovima Evrope, Grčka je pogođena ekstremno visokim temperaturama i već je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.