Subota , 25 svibnja 2024

Šesti Ramazan Facebook grupe ‘Ramazanski iftari’: “Prelijepe sofre, dokaz su koliko se članice posvete porodicama u ovom mubarek mjesecu”

U povodu nastupajućeg mubarek mjeseca Ramazana, razgovarali smo sa Džejlanom Cokojom, suprugom i majkom troje djece, te osnivačem Facebook grupe ‘Ramazanski iftari’, koja na ovoj platformi uspješno egzistira već pet godina. 

Mjesec posta, milosti i oprosta je na pragu. Ove, kao i prošle godine, Ramazan, zbog korona virusa, dočekujemo u drugačijoj atmosferi. Poštivanjem mjera naloženih od strane kriznih štabova, čuvamo, kako sebe, tako i druge.

Ramazanski iftari jedna su od poebnosti ovog mubarek mjeseca. Trenuci kada je cijela porodica na okupu, sa dolaskom Ramazana unose ljepotu u naše kuće. Tradicionalna bosanska jela, ili ‘pak jela drugih kultura, su ono što čini ramazansku sofru.

U povodu nastupajućeg mubarek mjeseca, razgovarali smo sa Džejlanom Cokojom, osnivačem Facebook grupe ‘Ramazanski iftari’, koja na ovoj platformi uspješno egzistira već pet godina.

Dijeljenje recepata, razgovori, druženja, ono su što čini ovu Facebook grupu koja broji više od 200 hiljada članica.

Na početku razgovora Džejlani smo se zahvalili na odvojenom vremenu za razgovor za naš portal, te je zamolili da se predstavi našim čitaocima.

“Dakle, ja sam Džejlana Cokoja, rođena u  Bihaću u kojem sam provela svoje djetinjstvo, najljepši dio mladosti te period školovanja. 2000 god, odlazim u Medinu sa suprugom koji je dobio mogućnost školovanja na Islamskom univerzitetu, te poslije završenog fakulteta, 2006. godine, vraćamo se u svoju domovinu i uključujemo se aktivno djelovanje za našu zajednicu i narod. Udata sam i majka troje djece sa trenutnim boravkom u Bugojnu”, govori nam.

Ideja o pokretanju grupe nastala spontano

Džejlanu smo pitali, otkuda ideja i šta ju je ponukalo da osnuje jednu ovakvu, a prvu na našim prostorima Facebook grupu, te da li je očekivala ovakav uspjeh.

“Grupa Ramazanski iftari nastala je sasvim spontano, u jednom danu sa iskrenim nijetom. Naime, radilo se o tome da okupim samo svoje poznanice u jednu manju grupu te da tokom Ramazana se međusobno pomognemo oko ideja za iftar. Naravno u tom sam morala imati nekog ko će da mi bude jak oslonac i podrška te nudim našoj Nihada Kopić ideju, koja živi i radi u Americi, a ona kao uvijek svih ovih godina pruža mi nesebičnu podršku koja i dan danas  ista kao i na samom početku. Ovom prilikom ujedno želim da joj se zahvalim za svu podršku i pomoć Bošnjakinjama u svijetu”, ističe.

Džejlana nam ističe kako je već tokom prvog Ramazana grupa poprimila veliki broj njenih i Nihadinih poznanika, a koji su također počeli dodavati svoje prijatelje.

“Već prvi Ramazan imali smo nezamislivu ljepotu šarolikog izbora, prikazanog kroz moderna ali i tradicionalna vrhunska jela, i ono najbitnije, spremnost članica za pojašnjenje kako doći do te ljepote. Taj ramazan nam je otvorio put da budemo na mjestu na kojem smo sad. U biti, taj period nas je naučio da svaka osoba pojedinačno može da doprinese svojoj zajednici veliko dobro, a i van svoje zajednice.”

Bitan princip – podržati domaće

Grupa ‘Ramazanski iftari’ Džejlana nam govori, ima jedan jako bitan princip a to je podrška domaćem proizvodu.

“Preferiramo da osvjestimo naš narod zbog velike važnosti domaćeg, a sporedni princip je mogućnost i prilika svim članovima da pitaju, nauče i postanu bolji sebi i porodici, kad je u pitanju kuhinja. I zaista je to moguće, jer mnoge članice su pokrenule svoje vlastite biznise na svim branšama upravo kroz podršku sa ove grupe. Ovo mi je jedan od jako bitnih temelja i smatram ga ponosom naše grupe”, dodaje Džejlana.

Brojnost članova

Grupa ‘Ramazanski iftari’ svakodnevno prima veliki broj zahtjeva kako ženskih, tako i muških, međutim, od samog početka interni dogovor bio je da grupa bude ženskog karaktera, te ostaju pri tome.

“Naša grupa nije javnog mjenja, a kada bismo i to promjenili to bi poprimilo nezamislivu brojku za koju bismo morali biti ažurniji, a nažalost brzina i način života, trenutno nam ne dozvoljavaju takvo nešto. Do broja članova, mislim da najviše dovodi kolegijalnost, brzina zahtjevane pomoći te spremnost da pomognemo jedni drugima”, govori Džejlana.

Tokom Ramazana u grupi vlada posebna atmosfera, 5 miliona objava…

Džejlana nam kazuje kako upravo ljepota pripremljenih jela, bilo skromne sofre ili bogate, daje sliku koliko se članice posvete porodicama u mjesecu Ramazanu. Dodaje i kako se članice toliko unose iz želje da Ramazan bude najljepše svjetlo svojim porodicama da svaka sofra ima posebnu čaroliju.

“Prošli ramazan imali preko 5 miliona objava. Posebne su to sofre, u njima se zaista ogleda veliki trud članica, pogotovo zaposlenih majki, koje dolaze kući umorne a tada tek nastupa posao da svojim ukućanima pripreme ono čega će se sjećati kroz život. Sofra je nešto čega se svako od nas sjeća tokom cjelog života, nosimo ljepotu naše tradicionalne kuhinje koju mi prenosimo i sa njom vežemo sjećanja naše porodice.

“Naša grupa je šarolika, kad su u pitanju članive i vrste jela. Imamo članice koje su posvećene isključivo tradicionalnim jelima, ali i članice koje više preferiraju modernije varijante, zatim članice koje su posvećene zdravijoj hrani a  koju su svakako izabrale shodno svome načinu života. Stim, da smo uvidjeli bez obzira kako se neko opredijelio i za koji način kuhinje u svom domu, da ništa ne može da parira sa našom tradicionalnom kuhinjom. Pita, grah, dolme, birijani itd., sa nabrojanim jelima, našem narodu ne može se ništa porediti i to smo uvidjeli kroz prezentacije na grupi”, ističe Džejlana.

Pravila grupe

Dijeljenje recepata, druženje, muhabet, ali, ono što je jedno od glavnih pravila grupe jeste, „ne kuditi ničiju sofru“ Džejlanu smo pitali poštuju li članice ovo pravilo, te oliko je teško održavati toliki broj članica na jednom mjestu?

“Pravila naše grupe nema puno, ali su precizna i od osobina su čovjekovog odgoja. Najviše što me može pogoditi jeste smjelost da neko kudi nečiju sofru. Ja potičem iz porodice u kojoj se znao red, imao temeljan odgoj, i nikad se nije smjelo komentarisati sofra koju bi majka r.a, skromno pripremila. Iako bi nama kao djeci, zasmetalo što je na sofri često trahana, kljukuša itd, jer smo željeli možda sofru kao neko drugi, ali zbog siromaštva je nismo imali. Moj odgoj ali sigurno i odgoj većine članica sigurna sam da je na istom principu temeljen, a to je da se svaka blagodat mora cijeniti i vrednovati.  Ako to izgubimo kao odgoj, dovedimo svoju porodicu i djecu kojoj nudimo taj odgoj do moralnog pada i velike nezahvalnosti kroz cijeli život. Hvala Allahu, naše članice u velikoj mjeri poštuju pravila, stim da naravno nađe se kao i u svim segmentima poneki pojedinac da izleti van kolosijeka, ali nije ništa što se ne može popraviti.”

Grupa ‘Ramazanski iftari’ jako je aktivna, što zahtijeva aktivne moderatore.

“Mi imamo stalne moderatore i rotirajuće moderatore. Rotirajući moderatori su da svako par mjeseci izaberemo nove članice koje imaju velike aktivnosti na grupi i damo im mogućnost da vide i ovu drugu stranu kako je biti u grupi moderator. Nas sve ukupno je trenutno 18, i opet ne možemo da sve stignemo iako smo maksimalno aktivni. Rad na grupi nije težak ako imate ovakve osobe uz sebe kao što ih imam ja. Kod nas sve ide prema dogovoru, uvažavanju mišljenja i samoj podršci jedna drugoj. Naši moderatori su izgrađene ličnosti, osobe koje iza sebe imaju velika iskustva, karijere,obrazovanja,  i na kraju to su majke koja je i najveća titula. Jednostavno, jak kolektiv može samo da bude sa jakom karakternom osobom, a one to jesu i zaista su one stubovi koje ja lično cijenim i poštujem.”

Članice iz raznih zemalja svijeta

Grupa okuplja Bošnjakinje iz cijelog svijeta, a ono što je divno za vidjeti, Džejlana ističe, jeste “kada vam pišu i selame uz ukusna jela iz svih dijelova svijata.”

“To je dokaz da naš narod je kao zasijano sjeme po cijelom svijetu, ali da je ova grupa kao jedinka ih objedinila na jednom mjestu gdje mogu da se mnogi podsjete svojih krajeva, zaboravljenih sofrih i neki posebni recepata iz njihovog kraja. Pa možemo da vidimo oduševljenje na nešto što ih podsjeti na državu i tračak možda djetinjstva uz prikazano jelo,” dodaje.

Na kraju razgovora, Džejlanu smo zamolili da našim čitaocima uputi ramazansku poruku.

“Moja poruka za vaše čitatelje bi bila u biti ono što i propagiram cijeli život – širite dobro, širite ljubav. Sivilo oko nas je sve gušće, umornije, zagađenije. Budimo svi tračak svjetla u nečijem životu. Nađimo način, nama svojstven, da to svjetlo izađe van naših kuća da ode do komšije, prijatelja, poznanika i napravimo lanac dobra u bilo kojem smjeru našeg života, a pritom ne zaboravimo i najvažniji motiv: dobro se vraća, dobrim.

Hvala Vam na ukazanom povjerenju, i od srca svima Vama želim Mubarek Ramazan, da ga u hajru, zdravlju i sreći sa svojim najmilijima dočekamo, ispostimo i da iz njega izađemo sa velikim promjenama na sebi u moralnom i duhovnom odgoju”, zaključuje na kraju razgovora za portal Hanuma.ba, Džejlana Cokoja, osnivač Facebook grupe ‘Ramazanski iftari’.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.