Subota , 25 svibnja 2024

Šta nam donosi rujan ili septembar

Septembar je deveti mjesec u kalendaru, a u prevodu na naš jezik znači sedmi. Ovaj mjesec ima 30 dana.

Slavenski oblik “rujan” nije karakterističan samo za hrvatski jezik već je u korenu i srpskog i bosanskog jezika. Rujan je naš stari naziv za deveti mjesec u godini. Oblik “rjuju” je rikanje jelena koji se u ova doba pare.

Šta nam donosi rujan u zemlji i regionu pročitajmo u sljedećem.

Temperature

Vremenska prognoza pokazuje uobičajene vrijednosti za ovo doba godine. Najviša temperatura bi se trebala kretati oko 24 stepena, dok bi najniža trebala da bude oko 16 stepeni za glavni grad Bosne i Hercegovine. U prvoj polovini mjeseca očekuje se temperatura preko 20 stepeni, dok se u drugoj polovini spuša nešto ispod 20 stepeni. Kako dolazi okotobar sve je više kiše, ali naizmjenično sa sunčanim intervalima. Biće perioda od tri dana padavnina, odnosno kiše. Između dva, tri dana kiše sijaće dan, dva sunce.

Dešavanja u Bosni i Hercegovini 

Danas u Unsko-Sanskom kantonu djeca neće krenuti u školu. Razlog je štrajk prosvjetnih radnika. U glavnom gradu BiH primjetan je nešto veći broj prvačića u odnosu na prethnodne godine.

Zdravstveni sindikat u Sarajevu je u štrajku. Zdravstveni radnici traže potpisivanje kolektivnog ugovora i povećanje plata. Radiće se nešto manje nego uobičajeno. Novca nema, kako kaže Amela Softić, ministrica zdravstva. Kadra također nedostaje, jedina utjeha je što se ministrica saosjeća sa problemima.

Američka ambasada u Sarajevu objavljuje prodaju automobila. Kupovinu će moći da izvrše samo registorovani državljani Bosne i Hercegovine. Prodaja će biti na internetu kao javna. Biće organizovana od danas, 2. sepptembra do 9. septembra sa početkom i zatvaranjem u 10 časova. Automobili će biti izloženi na parkingu u ulici Roberta C. Frasuera 1 i to od 5. septembra, od 9 do 11 časova.

Sa Haber.ba

Dešavanja u regiji

Američki predsjednik Donald Tramp, šalje Metju Palmera da “riješi” problem Kosova, gledano iz srpskih medija. Palmer je imenovan je za izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan. Mejtu Palmer je oženjen Srpkinjom, a Tramp očekuje od njega da riješi pitanje Kosova do ljeta 2020. godine.

U Hrvatskom primorju bi se moglo zabraniti širenje veša ispod prozora, tako da ne visi iznad glava prolaznika. Neki gradovi su već odavno zabranili, a uskoro bi to mogao da bude i Šibenik.

Dešavanja u svijetu

Huawei će 19. septembra predstaviti novi model. U pitanju je  model Mate 30. Telefon će biti predstavljen u Minhenu u Njemačkoj. Huawei neće imati pristup Google Play Store-u ili Google play “prodavnici”  aplikacija. Umjesto Google Play Store-a Huawei nudi svoj play store. Također razvija i svoj operativni sistem HarmonyOS .

Trgovinski timovi Sjedinjenih Američkih Država i Kine sastaće se u septembru. Tačan datum još uvijek nije objavljen javno. Do sada se povećao iznos na carine kineskih proizvoda koji se uvoze u SAD. To su uglavnom telefoni i slični pametni uređaji te raznorazna tehnika, obuća itd.

Najavljeni događaji 

-Protest protiv gej povorke

U skladu sa islamskim vrijednostima i bosanskohercegovačkom tradicijom, događaj će se organizovati u Sarajevu. U nadolazeću nedjelju 8. septembra, građani će se okupiti u parku Ciglane. Organizator je Inicijativa Iskorak. “Mi smo protiv.Okupimo se u što većem broju. Dignimo glas!”

– Specijalistički pregled i konsultacije iz oblasti neurohirurgije u Lukavcu. Održaće doktor Dželil Korkut, neurohirurg. Organizator je Centar za fizikalnu medicinu i kiropraktiku Lukavac.  Pregledi i konsultacije su najavljeni u Centru, u ulici Milerova bb,  Lukavac.  Za dva dana u srijedu od 16 do 19 časova.

-Sarajevo halal sajam u Skenderiji

Sajam će se održati od 26. septembra sa početkom u 9 časova ujutro do 28. septembra sa zatvaranjem u 18 časova. Više informacija na: www.sarajevohalalfair.com

-Besplatna radionica web dizajna

Uđite u svijet programiranja. Za pet dana, u subotu 7. septembra It Expert organizuje radionicu u Studentskom kampusu u Banja Luci. Kao dodatak uz pomoć predavača, oni koji žele moći će da naprave jednostavnu stranicu.

-Kako da se pripremim za TOEFL ispit?-info čas

Organizatori su Centar za afirmaciju i razvoj i American Corner Banja LukaInfo čas će se održati u četvrtak 12. septembra sa početkom od 18 časova do 19 časova. U prostorijama Američkog kutka (Kralja Petra I Karadjordjevica 115). Prvi korak za rezervaciju mjesta je da ispunite formular u nastavku – https://bit.ly/2TSP8We

Posle toga dobićete na mejl potvrdu da ste se uspešno prijavili, tako da OBAVEZNO provjerite inbox mejla.

Konferencija: Održivi turizam kao razvojni potencijal BiH

Ovo je nacionalna konferencija u Jajcu. Održaće se 16. i 17. septembra od 9 do 17 časova. Mjesto održavanje je Hotel Turist 98.  Program konferencije: bit.ly/programkonferencijebih . Potvrdite svoje sudjelovanje na web obrascu 𝗱𝗼 𝟵. 𝘀𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗿𝗮 𝟮𝟬𝟭𝟵. 𝗶𝗹𝗶 𝗱𝗼 𝗽𝗼𝗽𝘂𝗻𝗷𝗲𝗻𝗼𝘀𝘁𝗶 𝘀𝗹𝗼𝗯𝗼𝗱𝗻𝗶𝗵 𝗺𝗷𝗲𝘀𝘁𝗮.

Prijavite se ovdje: bit.ly/konferencijabih

Konferencija se organizuje u okviru projekta 𝗣𝗼𝗱𝘀𝘁𝗶𝗰𝗮𝗷𝗻𝗼 𝗼𝗸𝗿𝘂𝘇̌𝗲𝗻𝗷𝗲 𝘇𝗮 𝘀𝗼𝗰𝗶𝗷𝗮𝗹𝗻𝗼 𝗽𝗼𝗱𝘂𝘇𝗲𝘁𝗻𝗶𝘀̌𝘁𝘃𝗼 𝗶 𝘁𝘂𝗿𝗶𝘇𝗮𝗺 𝘇𝗮 𝘇̌𝗲𝗻𝗲 𝘂 𝗕𝗶𝗛 kojega financira Ministarstvo za vanjske poslove Republike Slovenije, program Međunarodna razvojna saradnja Slovenije.

Konferencija želi istaknuti važnost razvoja održivog turizma kao potencijala za odgovoran društveni i ekonomski razvoj BiH i potaknuti sudjelovanje i integraciju svih ključnih dionika, uključujući lokalno stanovništvo, u stvaranju održivog turizma, lokalnih zajednica i razvoju novih inovativnih održivih praksi i destinacija.

-Trčim za inkluziju- Da niko ne bude izostavljen!

Javni je događaj u Sarajevu. Događaj starta 15. septembra sa početkom u 9 časova ujutro, a završava u 20 časova navečer. Ovaj polumaraton i kampanja prvi put organizuje udruženje “Život sa Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine” u saradnji sa udruženjem “Marathon” iz Sarajeva. Prijavite se putem linkova na jednu od tri trke: Polumaraton, G-drive štafetni polumaraton ili Novo Nordisk fun run.

Kako da budete dio kampanje?
1. Prijavite se Udruženju „Život sa Down sindromom FBiH“ za kampanju „Trčim za inkluziju-Da niko ne bude izostavljen!“- popunjavanjem prijave na link: https://forms.gle/YCuJh5k5BjiUZspo6
2. Prijavite se Udruženju „Marathon“ za jednu od trka tokom Sarajevo Sberbank polumaratona 2019:

a. Polumaraton: https://www.sarajevomarathon.ba/polumaraton/
b. G-Drive štafetni polumaraton: https://www.sarajevomarathon.ba/stafetni-polumaraton/
c. Novo Nordisk fun run: https://www.sarajevomarathon.ba/fun-run/

3. Prodajte svoje kilometre za inkluziju djece i mladih s Down sindromom
4. Preuzmite startni broj za trku u Sarajevo City Center (SCC) u prizemlju, 13. i 14.09.2019. godine od 12:00h do 20:00H.
5. Trčite svoju odabranu trku 15. septembra 2019.godine ispred SCC
6. Uplatite prikupljena finansijska sredstva najkasnije do 30.09.2019.godine:
Udruženje „ Život sa Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine“
na žiro račun: 3389002201500855, kod UniCredit banke.
Naznačite svrhu uplate: Donacija za kampanju „Trčim za inkluziju-Da niko ne bude izostavljen“.

Banja Luka polumaraton

Trka će se održati u nedjelju 29. septembra sa početkom u 11 časova i završetkom u 17 časova. Više informacija biće objavljeno naknadno.

Race for the Cure Sarajevo 2019

U nedjelju 29. septembra od 11 časova do 14 časova u blizini Sarajevo City Centra (SCC). Više informacija na: https://www.facebook.com/raceforthecurebih/ (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.