Četvrtak , 1 lipnja 2023

Stručnjaci upozorili zašto se ne treba tuširati ili prati suđe za vrijeme grmljavine

Olujno nevrijeme u nama izaziva nelagodu, a uz silnu grmljavinu nije svejedno ni onima koji se ne boje te vremenske nepogode.

Prema John Jenseniusu, stručnjaku za zaštitu od munja iz američke Nacionalne službe za vremenske prilike treba se držati podalje od svega što provodi električnu energiju. To uključuje električne instalacije poput žica i utičnica, ali i vodovodne instalacije.

Tuširanje, kao i pranje ruku i posuđa treba izbjegavati kad začujete grmljavinu, rekao je Jensenius. Utješno je da se već prije mnogo godina odustalo od ugradnje metalnih, točnije olovnih cijevi za vodovodne instalacije. Sve se radi s plastikom, no u starijim su zgradama i kućama cijevi i dalje metalne, odnosno provode elektricitet. No ni u plastične se cijevi kao sto posto sigurne se ne možemo potpuno pouzdati.

Tako i Jansenius kaže da nisu problem samo metalne cijevi. Nečistoće iz vode u vodovodu također mogu provesti struju pa nas ni plastične cijevi neće uvijek zaštititi. Voda provodi struju, a to možemo vidjeti u situacijama kad munja udari u blizinu lokve na cesti.

Meteorolog Accuweathera, Dan Kottlowski rekao je:

Ako je kuća zaštićena gromobranom i uzemljena, to je naravno najsigurnije.

Ako niste sigurni kakva je situacija u vašoj kući, kontaktirajte električara.(Radiokameleon.ba)

 

O hanumabaadmin

Provjeri također

Ako mislite da u vašem malom vrtu nema mjesta za bazen, varate se: Ovi su mali bazeni upravo za vas (FOTO)

S dolaskom toplih dana i vrućine, svi mi maštamo o skoku u prekrasni osvježavajući bazen …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.