Utorak , 28 svibnja 2024

Treneri poručuju: Plivanje unapređuje razvoj beba i djece

Općepoznato je koliko plivanje ima koristi po ljudski organizam, posebno kada je riječ o mališanima. Brojni su roditelji koji djecu upisuju na plivanje i vjeruju da doprinosi inteligenciji, ravnoteži, koordinaciji i perceptivnim sposobnostima djece te generalno pozitivno djeluje na njihov razvoj.

Tako je sve veći broj roditelja koji djecu upisuju na plivanje i to čak sa svega dva mjeseca starosti.

Osim toga, plivanje u značajnoj mjeri doprinosi jačanju veze između roditelja i djeteta. Plivanje se također preporučuje i za autističnu, kao i djecu s drugim posebnim potrebama.

Elif Asena Kilic je trenerica plivanja za bebe u Istanbulu, gradu gdje je sve veća potražnja za kursevima plivanja za bebe. U razgovoru za Anadolu Agency (AA) istakla je kako kurs plivanja namjenjen za bebe i djecu starosne dobe od dva mjeseca pa do pet godina.

Ističe kako je plivanje veoma korisno za djecu, te dodaje da što se djeca prije upoznaju s plivanjem to je za njih više korisnije.

“Vrlo je značajno da razvoj mišića, tjelesna aktivnost i društveni razvoj djeteta počnu što prije. Djeca koja ranije pođu plivati korak su ispred svojih vršnjaka”, ističe Kilic.

Dodala je također, kako plivanje ima pozitivne efekte kada je riječ o problemima s ishranom i spavanjem kod djece.

Alper Asan, koji je sina upisao na plivanje dok je jos imao svega sedam mjeseci, ističe kako njegov sin sada ima dvije godine i četiri mjeseca, te kako je plivanje veoma doprinijelo njegovom razvoju.

“Mogli smo primijetiti koliko je plivanje doprinijelo jačanju njegovog samopouzdanja. Preporučujem svim roditeljima da djecu upišu na plivanje u prvih šest mjeseci života”, kazao je Asan.(Akos.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Čemu služe trokutići koji su ocrtani u putničkoj kabini aviona

Ukoliko ste bolje razgledali putničku kabinu aviona, možda ste primijetili da su na određenim mjestima …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.