Srijeda , 17 travnja 2024

Tužna srebrenička priča: Poslije 28 godine ‘neznanom šehidu’ podignuti bijeli nišani (FOTO)

Ko se, nakon 28 godina, sjetio da podigne nišane ovom šehidu, zasad niko od mnogih upitanih nije imao odgovor, kao što nije bilo odgovora ni na pitanje odakle je i kako se zvala osoba na čijem je mezaru, tolike godine, stajao samo komad daske

U mezarju Kazani u Srebrenici, 1. marta ove godine osvanuli su nišani na mezaru „neznanog šehida“, koji je u ovom gradu, prema natpisu ispisanom na komadu daske postavljeneom umjesto nišana, poginuo u februaru 1993. godine.

Ko se, nakon 28 godina, sjetio da podigne nišane ovom šehidu, zasad niko od mnogih upitanih nije imao odgovor, kao što nije bilo odgovora ni na pitanje odakle je i kako se zvala osoba na čijem je mezaru, tolike godine, stajao samo komad daske na kome je pisalo „Ovdje je ukopan neznani šehid – februar 1993.“

Da li zna ko bi mogao biti ukopan u ovom mezaru, ratni komandant Srebrenice Naser Orić kazao da, nažalost, ne zna, premda može samo da pretpostavlja, piše Hayat.ba.

“U to vrijeme u Srebrenicu su stigle hiljade ljudi iz Cerske, Konjević Polja, Kamenice, Žepe, među kojima je bilo i onih iz gradova šire regije. Mnoge koji su se s nama srčano borili da odbrane Srebrenicu nisam poznavao. Sjećam se da je u to vrijeme poginuo mladić, svi smo ga zvali Bijeljinac, ali mu nisam znao ime i ne znam gdje je ukopan. Bile su to strašne borbe gdje se svaki dan ginulo, gdje je teško bilo otići nekome na dženazu. Meni lično, teško pada da se za toliko godina niko nije sjetio da ovom šehidu podigne nišan, bez obzira odakle je i ko je “, navodi Orić.

Ni Smajo Mandžić koji je tokom agresije bio komandant jedne od srebreničkih brigada ne može potvrditi ko bi mogao biti „neznani šehid“ ukopan u mezarju u Kazanima.

“Ja se sjećam mladića koga smo zvali Bijeljinac, ali mu ni ja niti bilo ko od nas nije znao ime. Iznenada se pojavio u Srebrenici. Ono što znam jeste da sam ja ranjen 16. januara 1993., a da je on poginuo dan ranije.

Da li je on ukopan u tom mezaru, pa neko ko nije upućen o tačnom datumu njegove pogibije , napisao da je poginuo u februaru, ili je riječ o nekom drugom to ne mogu potvrditi.

Ko god da je, drago mi je da se neko sjetio da ovom šehidu podigne nišane“, kazao je Mandžić.

Na nišanima koji su na mezaru „neznanog šehida“ osvanuli ovog ponedjeljka stoji natpis „Neznani junak – februar 1993.“. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Klanjana dženaza Amili, koja se sa sinom utopila u Sarajevu: “Kada nas pronađete nazovite mog babu Asima” (VIDEO)

Prije nekoliko dana je došla babi i majki na Bajram, a samo nekoliko dana nakon …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.