Nedjelja , 14 srpnja 2024

Večeras nastupa Ramazan: Mjesec posta, milosti i oprosta

Večerašnjim zalaskom sunca nastupa mjesec posta – ramazan, a sutra je prvi dan ramazanskog posta. S obzirom na vanrednu situaciju zbog pandemije koronavirusa sve vjerske aktivnosti bit će prilagođene preporukama nadležnih.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29, a nekad 30 dana.

Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Zanimljivo je da ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa.

Shodno tome ranije je izdata instrukcija da obavljanju namaza i drugih aktivnosti u džamiji može prisustvovati samo onoliko ljudi koliko je dopušteno propisima nadležnih organa, odnosno ista praksa kao i kod obavljanja džuma-namaza u prethodnim sedmicama.

Također ispred svake džamije mora biti obezbijeđeno dezinfekciono sredstvo te termometar za mjerenje temperature na daljinu za osobe koje budu ulazile u džamiju.

Abdesthane neće biti dozvoljeno koristiti.

Osobe koje budu dolazile u džamiju dužni su prije dolaska:

– obaviti potrebnu ličnu higijenu, uzeti abdest

– nositi masku i zaštitne rukavice

– izvršiti dezinfekciju na ulazu u džamiju

– izbjegavati bliski kontakt te održavati distancu od minimalno 1 metar

– obuću odlagati u pojedinačne vlastite kese kao i druge porpise

U slučaju ublažavanja mjera nadležnih tokom ramazana pristupit će se prilagođavanju i mjera vezanim za aktivnosti u džamijama. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.