Srijeda , 10 travnja 2024

Veš nemojte prati na 30 ili 40 stepeni, to bi moglo biti jako opasno za vas

Ako veš perete na temperaturama nižima od 60 stepeni, to bi moglo biti opasno za vaše zdravlje. Opasne bakterije poput Escherichije coli lako se prenose preko odjeće ako je peremo na nižim temperaturama. Moguće je da se bakterije zadrže na donjem vešu i nakon pranja na temperaturama od 60 ili 90 stepeni.

Iako je bakterija normalni stanovnik u crijevima čovjeka i brojnih životinja, određeni sojevi mogu izazvati mokraćne i crijevne infekcije, pa i dovesti do vrlo teških oblika bolesti s mogućim smrtonosnim ishodom.

Mnogima je pranje na 30 stupnjeva primamljivo zbog toga što je vremenski kraće te štedljivije, no trebate znati da bakterije u ljudskom organizmu žive na tjelesnoj temperaturi od 37 stepeni, što znači da će ih ubiti samo temperature više od toga.

Mnogi vjeruju da je posteljinu dovoljno oprati jednom mjesečno, iako se savjetuje da se jastučnice peru svaki peti dan, a plahta nakon desetog na temperaturama višim od 60 stepeni.

Stručnjaci preporučuju da jednom mjesečno praznu perilicu operete na 90 stepeni kako biste uklonili nakupljene bakterije. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Aerodrom Tuzla uvodi novi avio liniju za predivnu destinaciju u Turskoj

Turski charter i leisure prijevoznik Tailwind će letjeti na sezonskoj charter liniji Antalya-Tuzla. Linija će se pokrenuti …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.