Petak , 14 lipnja 2024

Vječno pitanje: Koliko dugo jaja mogu stajati da se ne pokvare?

Jeftina su i vrijedna za zdravlje jer sadrže oko 6 grama proteina i čak 13 esencijalnih vitamina.

Jaja su jedna od namirnica s kojom je svakako dobro započeti dan. Ali, nisu nužno samo namirnica korisna za doručak, možete ih iskoristiti i za ručak i za večeru. Dobra je stvar i to što se mogu koristiti samostalno, ali i kao dodatak jelima, čiju će konzistenciju i hranjivost povećati. Izuzetno je važno voditi računa o tome da su svježa.

Koliko zapravo traju jaja? Ako živite sami ili u manjem domaćinstvu, možda ćete primijetiti da vam karton jaja neko vrijeme stoji u frižideru. Ali, svježa jaja ne mogu stajati baš dugo, odnosno to ovisi o tome kako ih skladištite.

Ako jaja čuvate na preporučenoj temperaturi od 4 stepenaa, Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) preporučuje da se iskoriste u roku od tri sedmice nakon kupovine. Stručnjaci kažu da ih možemo jesti četiri do pet sedmica od datuma pakiranja, ali duže od toga nemojte ih koristiti jer se mogu pojaviti bakterije, poput Salmonelle i E-Coli.

Zamrznuta jaja mogu trajati i do godinu dana, ali važno je da ih ne zamrzavate u ljusci. Možete ih zamrznuti tako da odvojite žumance i bjelance , pa koristite po potrebi, ili tako da ih zamrzavate zajedno. Ako želite sačuvati ostatke jela u kojima ima jaja, FDA preporučuje da ih držite u frižideru i pojedete u roku od  3 do  4 dana.

Tvrdo kuhana jaja mogu ostati u frižideru i do sedmicu dana. Prilikom pripreme tvrdo kuhanih jaja, ona bi u posudi trebala biti posložena u jedan red i prekrivena vodom najmanje 2-3 cm preko ruba jaja. Za savršeno tvrdo kuhana jaja, preporuča se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim kuhati još 12 minuta.

Vjerujte svom njuhu i vidu: Ako nešto u vezi s jajima izgleda ili miriše loše, najbolje ih je baciti.

Pomirišite jaja – ako već nakon što ste ih razbili imaju užegli miris, nemojte ih jesti. Pogledajte ih – ako je ljuska prljava ili sluzava, odnosno ako je jaje napuklo, to može značiti da su se nastanile bakterije. Ako ljuska ima puderast izgled, to upućuje na plijesan. Kad razbijete jaje, ono ne bi smjelo imati tragove ružičaste, plave, zelene ili crne boje, što je također  znak rasta bakterija. U svim tim slučajevima jaja radije  bacite nego da ih pojedete.

Budite pažljivi – jaja kontaminirana salmonelom mogu izgledati i mirisati normalno, pa svakako provjerite datum pakiranja, ili rok trajanja, kako biste utvrdili koliko su stara. Možete pokušati i s metodom stavljanja u čašu vode.

Svježa jaja potonut će na dno dok će ona starija plutati. Držite jaja na srednjoj polici u frižideru bliže stražnjem dijelu nego vratima. Proizvodi koji se drže na vratima često su izloženi različitim temperaturama, jer se ona otvaraju, pa je bolje ne držati jaja u za to predviđenim posudicama na vratima frižider.  Također, pripazite da ispucana jaja ni privremeno ne ostavljate u zajedničkoj ambalaži, jer to može dovesti do prenošenja bakterija na ljusku drugih jaja, a onda i na vaše ruke. (24sata.hr)

O hanumabaadmin

Provjeri također

San snova: Ova mala drvena kućica na plaži s pogledom na more ostavit će vas bez teksta (FOTO)

Mjesto koje je pobudilo našu maštu i interes i našlo se na popisu nekretnina u …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.