Nedjelja , 14 srpnja 2024

Voda nakon abdesta u ustima i post

Da li gutanje vode koja ostane nakon abdesta kvari post?

PITANJE: Da li kvari post voda koju progutamo nakon što smo isprali usta za abdest, jer nakon ispiranja i izbacivanje vode ostaje kao vlažna usta i malo količine vode. Da li kvari post ako progutamo to?

ODGOVOR: Ve alejkumu selam. Islam zahtjeva od svakog postača da čuva ispravnost svoga posta i da izbjegava sve ono što može dovesti do upitnosti ispravnost njegovog posta. Rekao je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem,:’Dobro izaperi nos, osim kada si postač” (Ebu Davud, hadis je vjerodostojan)

Sam ulazak vode u usta postača ne šteti njegovom postu, a dokaz za to je dozvola ispiranja usta, s tim da post kvati ono što namjerno uđe u grlo ili unutrašnjost postača, osim u slučaju kada postač bude nadjačan ili u stanju zaborava, kao što je rekao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Ukoliko zaboravi, pa jede ili se napije neka upotpuni svoj post… ( Muttefekun alejhi).

Ne kvari post, po saglasnosti islamski učenjaka kao što je to spomenuo imam Nevevi, Allah mu se smilovao, gutanje onog što je teško ili nemoguće spriječiti i sačuvati se od njega kao što je pljuvačka, a ovo se također može reći za gutanje vlažnosti koja se nađe nakon ispiranja usta, nakon što se ispljuju ostaci vode.

Da li je tačno da požudan pogled kvari post?

PITANJE: Da li je tačno da požudan pogled kvari post? Ovo sam čuo u jednoj džamiji u Bosni.

Odgovor: Ve alejkumu selam. Uzvišeni Allah je naredio muslimanima i muslimankama da čuvaju svoj vid i da obaraju svoje poglede od onoga što im je On zabranio da gledaju: “Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; to im je bolje, jer Allah, uistinu, zna ono što oni rade. A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim.“( Nur 30 ). Određeni grijesi mogu biti veći ako se čine na određenim svetim mjestima i vremenima kao što je to ramazan.

Požudan pogled prema ženi strankinji nije dozvoljen u ramazanu i van njega, s tim da ne kvari post u smislu spadanje obaveze posta i obaveznosti njegovog napaštanja, ali je se za bojati da će mu nagrada posta biti umanjena. (N-um.com)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Nevjerovatna moć: Kako se majčino mlijeko prilagođava potrebama bebe

O fenonemalnoj moći majčinog mlijeka da se preko noći adaptira djetetovim potrebama nismo sigurni da …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.