Subota , 25 svibnja 2024

“Zar može musliman da jede, a da mu komšija nema”: Ovako je govorila rahmeti Nimet-hanuma Jahić (VIDEO)

U srijedu, 2.12.2020. godine, u Sarajevu, u svojoj 99. godini na ahiret je preselila hadži Nimet-hanuma, posljednja kći jednog Osmanskog paše, ali i supruga posljednjeg bosanskog kadije, Bećir efendije Jahića.

Rođena je u porodici Agalar 6. oktobra 1922. godine u Prizrenu. Njena porodica je spadala u red uglednih kosovskih Turaka.

Školovala se u rodnom gradu i Istanbulu gdje je završila lisu – srednju školu. U Sarajevu je živjela više od 50 godina, a osim bosanskog, govorila je albanski i turski jezik.

U braku s Bećirom ef. Jahićem je bila više od 44 godine i imali su četvero djece.

Rahmetli Nimet hanuma Jahić gostovala je u dva navrata u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića, gdje je izrekla nekoliko ključnih, životnih poruka i pouka, a koje su svjedok o mudrosti ove historijske ličnosti jedne države, piše Hanuma.ba.

“Topovi su tada pucali, a ezan je učio na sabahu, moja majka rastala se od mene i ja sam se rodila. Tada su mi nadili i ime Nimet.”

Na pitanje Senada Hadžifejzovića kako se ona osjeća, kao osoba, supruga posljednjeg bosanskog kadije, a koja je i kćerka posljednjeg osmanskog paše, rahmetli Nimet hanuma kazala je;

“Ništa. Sitno je to. Osjećam se tako jednostavno. To je islam, dušo moja.”

O braku sa Bećir efendijom

“Sa svojim mužem živjela sa 44 godine. To je jedan brak – neopisiv. Meni je grehota mog Bećir efendiju spomenuti, sjedeći. Toliko je imao časti prema svojoj ženi. On mi je ujedno bio i učitelj životni. Sa kadijom sam prošla i 24 države svijeta, osam puta sam bila na hadžu.”

O današnjim brakovima

“Danas ovi brakovi, neka im je Bog na pomoći. Nit žena benda čovjeka, nit čovjek ženu. To treba da budu, jedna duša, a dva tijela. Ja to odvajam u mojoj praksi, pa kažem. Muž je ministar vanjskih poslova, a žena je ministar unutrašnjih poslova.”

O životu i vjeri

Na pitanje novinara kako joj je živjeti samoj, Nimet-hanuma je kazala;

“Imam Allaha i meleke. Ne treba mi niko.  Čujem, vidim, hodam,  samo sam muhtač (ovisna) Allahu, nisam nikome drugom. I tako dok sam živa molim dragog Allaha da budem muhtač samo njemu i da me sačuva duga života, a teška bola.

Na pitanje voditelja, ima li neki recept, rahetli Nimeta je poručila;

“Klanjanje. Beš vakat (svih 5 namaza), abdest, Allah neka je uza me, meleki su sa mnom i ništa više. Samo Allahu. Njemu padam, kada mi je muka od Njega tražim. Suze pustim, Ya Rabbi, Ti pomozi. Ko nas je stvorio? Naš Gospodar. Prst ne možemo podići bez Njega.”

O ljudskim odnosima, međusobnom poštovanju

“Mi imamo uputu od Resulullaha, ali mi smo skrenuli. Danas niko nikog ne voli, danas niko nikom ne ide, na telefonu samo “bašum sagosum”, na telefonu “bajrambarečula”. ”

“Nekada su bili jastuci slamnati, a sada namještaj francuski, engleski, a niko im ne ulazi. Našli smo i onu plastiku, ubijamo muhu, da ne uniđe ni muha u kuću, a kamoli insan.”

“Zar može musliman da jede, a da mu komšija nema, makar bio druga vjera. Zato nam je rečeno, kada kurban kolješ, podaj katoliku, srbinu, ne pravi razliku. Allah nas je stvorio. ”

Tokom emisije, Hadžifejzović je nanu upitao, a šta bi poručila političarima, kako da oni budu bolji prema narodu?

“Da vam nešto kažem. Ako je sa Bogom povezan, neće skrenuti, vjerujte mi. To je prazno, puhneš, ode.”

O majci, o roditeljstvu

“Majka je prva učiteljica. Majkin odgoj ne može niko zamijeniti. Ja uvijek kažem, dragi Bog, pa majka, ali danas, mnogi ne poštuju majku.”

Ostat će upamćene i riječi tokom obraćanja 2017. godine u Centralnom dnevniku;

“Ne umire se od bolesti, nego od srmti. Al’ velika čast na ahiretu sa imanom. Molim Allaha dželle ša’nuhu, kao što me je stvorio u islamu, da tako preselim ako Bog da.”

Otišla je tiho, baš kao što je i živjela.

Na sarajevskom gradskom mezarju Bare u četvrtak, 3.12. klanjana je dženaza i  obavljen ukop Nimete Jahić.

Dženaza-namaz predvodio je njen unuk Asim Zubčević. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.