Nedjelja , 14 srpnja 2024

Zašto nam oko počne samo trzati i kako to spriječiti?

Prilično je čudno kad smo u javnosti i odjednom osjetimo da nam oko počinje trzati.

Međutim, ti grčevi su toliko minimalni da ih drugi ne primjećuju i, obično, ne predstavljaju nikakvu prijetnju vašem zdravlju. Ipak, prilično su iritantni, pa krenimo od toga zašto se uopće pojavljuju. Kako znati da vam je trzanje oka bezopasno Nehotični grčevi oka nazivaju se miokimija i uglavnom ciljaju gornji kapak.

Potpuno su nepredvidljivi i obično traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. U rijetkim slučajevima mogu trajati i čitav mjesec. Trzanje oka je bezbolno i obično prolazi samo od sebe, zato ne zahtijeva nikakav poseban tretman, piše Bright Side. Međutim, trebali biste potražiti ljekarsku pomoć ako imate sljedeće simptome:

Kapak vam se potpuno zatvori za vrijeme trzanja, grčevi počinju utjecati na ostatak vašeg lica, trzanje oka traje nekoliko sedmica. Prisutan je iscjedak, kapak vam se čini obješenim.  Šta tačno uzrokuje trzanje naših očiju i načini kako to spriječiti?

Digitalno naprezanje očiju – Još jedan problem koji uzrokuje predugo buljenje u naše ekrane je trzanje oka. Pokušajte slijediti pravilo 20-20-20: odvratite pogled sa ekrana svakih 20 minuta fokusirajući se na nešto što je 20 sekundi ili više od vas 20 sekundi ili duže. Također, računarske naočale mogu biti pravi spas, prenosi Tuzlanski.ba.

Nedostatak sna – Ako ne dopustite da se vaše oči odmore dovoljno, povremeno će vam uzvratiti grčenjem. Ako normalizujete raspored spavanja, problem bi trebao nestati.

Stres – Da, naše se oči mogu trzati ako smo pod prevelikim pritiskom. Stres se također smatra jednim od najčešćih razloga za grčeve, pa ga trebate smiriti. Joga i vježbe disanja su sjajan način za početak, ali svako pronalazi svoj način opuštanja i pronalaženja svog mira.

Loša prehrana – Ako ne unosite dovoljno hranjivih sastojaka, ovo bi mogao biti jedan od uzroka trzanja oka. Vitamini i važni elementi izravno utječu na naše mišiće i naš nervni sistem, koji su također zaduženi za održavanje stabilnosti vaših kapaka. Uz to, stres često pokreće loš izbor hrane i već znamo što nam može previše stresa i loše prehrane.

Previše kofeina – Previše kofeina jedna je od najčešćih iritansa za vaše kapke. Pokušajte smanjiti kafu, čaj i pića s kofeinom (također pripazite na sav šećer u bezalkoholnim pićima) nekoliko sedmica. Ako vam trzanje oka nestane, tada ćete znati da je krivac kofein.

Alergije – Osobe s alergijama često imaju suzne oči, pa ih češće trljaju, što rezultira iritacijom. Svaka fizička povreda vašeg oka može izazvati trzanje oka. Savjetuje se upotreba kapi za oči kada je alergija posebno aktivna.

Kako zaustaviti trzanje oka kada se to događa?

Nanesite topli oblog. Kompres može pomoći podmazivanju i opuštanju vašeg oka kad je u nevolji. Vodite računa da voda nije prevruća i nanesite potpuno mokru krpu na oko. Kad se tkanina ohladi, ponovo je umočite u toplu vodu. Držite ga na oku dok trzanje potpuno ne nestane. Čvrsto stisnite oči. Zatvorite oči na punu minutu i cijelo vrijeme ih stisnite kad jedno od očiju počne grčiti. Opustite oči 10 sekundi, a zatim ponovite još 3 puta. Masirajte donji kapak. Zašto se naše oči počinju trzati i kako to zaustaviti Ovom masažom poboljšavate cirkulaciju oka i stimulirate mišiće. Srednjim prstom lagano masirajte donji kapak kružnim pokretima. Nastavite tako oko 30 sekundi. Ne zaboravite oprati ruke prije nego što to učinite! (Tuzlanski.ba) 

O hanumabaadmin

Provjeri također

Čemu služe trokutići koji su ocrtani u putničkoj kabini aviona

Ukoliko ste bolje razgledali putničku kabinu aviona, možda ste primijetili da su na određenim mjestima …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.