Nedjelja , 14 srpnja 2024

Rasol od kupusa je iznimno ljekovit – Evo zašto ga koristiti!

Rasol od kiselog kupusa jako je ljekovita tekućina koju možete piti, ali i upotrijebiti za pripremu raznih juha i variva.Bogat je dobrim bakterijama koje pomažu našem probavnom sustavu, a pored toga  se rasol koristi i kao prirodni lijek za arterosklerozu i visok tlak, te za liječenje astme, reume, gihta i čira na želucu. Pored svega spomenutog, mnogi se slažu da je rasol dobar za jačanje imuniteta, on čisti kožu i pomaže kod raznih vrsta karcinoma.

Prvo da napišemo – što je rasol?
Rasol je sok od kiselog kupusa. Ako ste ikada vidjeli bačvu ili staklenku kiselog kupusa, onda ste primijetili i tekućinu u koju je kupus potopljen. To je rasol. Ova ljekovita tekućina u sebi sadrži velike količine vitamina B, C, E, K i minerala poput kalija, kalcija, fosfora, sumpora, željeza, bakra, cinka i magnezija. Rasol je odličan za probavu i jačanje crijevne flore.

Bogat je dobrim bakterijama koje pomažu našem probavnom sustavu, a pored toga se rasol koristi i kao prirodni lijek za arterosklerozu i visok tlak, te za liječenje astme, reume, gihta i čira na želucu. Pored svega spomenutog, mnogi se slažu da je rasol dobar za jačanje imuniteta, protiv mamurluka, da čisti kožu i pomaže kod raznih vrsta karcinoma.

Kiseli kupus i rasol
Kupus je zdrava namirnica već i kao sirov. Ipak, kažu stručnjaci i nutricionisti da je kiseli kupus jedna od rijetkih namirnica koje je čovjek uspio još više poboljšati. Kada se ukiseli, kupus je dodatno obogaćen vitaminom B12 kojeg inače pronalazimo u namirnicama životinjskog porijekla. Najbolje od svega je što se svaka vrsta kupusa može kiseliti. Na taj način ste dobili jako zdravu namirnicu, te rasol kao nusproizvod. Kiseli kupus je dodatno obogaćen fitonutrijentima i vitaminom C, te sadrži antocijan, odnosno antioksidans koji štiti sive moždane stanice.

Kada se kiseli, važno je odabrati glavice kupusa koje nisu oštećene, tvrde glavice sa što manje crnih dijelova. Uvijek odstranite korijen glavice prije nego je stavite da se kiseli. Mnogi naši recepti za kiseli kupus kombiniraju rezani kupus sa glavicama, što je sasvim uredu, a listovi glavica se kasnije koriste za ukusna i zdrava jela.

Recept za rasol
Naučite sami ukiseliti kupus, odnosno pripremiti rasol. Napisali smo već, rasol je nusproizvod kiselog kupusa. Jako je zdrav i dobro će vam doći.

Priprema kiselog kupusa: Ako uzmete 25kg kupusa, pripremite oko 500 g soli, 10-ak listova lovora i 2 žlice papra u zrnu. U bačvu odgovarajuće veličine složite red rezanog kupusa, pa red soli sa začinima. Svaki red sabijajte, da bi kupus pustio sok i da uklonite mjehuriće zraka. Ako stavljate i cijele glavice, onda ih poslažite na rezani začinjeni kupus. Nemojte glavice previše nabijati da ne oštetite listove, ali se potrudite da budu tijesno poslagane.

Da bi ih dobro sabili možete se poslužiti drvenim batom, da što gušće poslažete sve slojeve. Dalje redajte istim redoslijedom, sve dok ne potrošite sav kupus. Ako ste dobro uradili opisane korake, odnosno sabili kupus, on bi već za 2 dana trebao pustiti dovoljno soka, koji će se izdignuti 4-5cm iznad kupusa. Ako jedan dio kupusa ostane na suhom nije veliki problem, samo dodajte slane vode, da sav bude uronjen u tekućinu. Poslužite se nekim utegom, kamenom ili nečim sličnim, da bi kupus bio uronjen, i sabijen u bačvi.

Po našim starinskim receptima, uobičajeno je kupus prekriti čistom kuhinjskom krpom, na koju se kasnije stavi drveni poklopac i uteg koji je dovoljno težak da čvrsto pritisne kupus. Prekrijte bačvu čistim stolnjakom i ostavite 3-5 dana. Nakon toga izvadite kamen, poklopac i krpu, te ukoliko je potrebno dolijte slane vode. Stavite novu krpu, te oprani poklopac i uteg. Svakih tjedan dana ponavljajte postupak, a sivu koricu od plijesni očistite krpom. Tijekom zime, kod svakog vađenja kupusa očistite plijesan i uklonite slojeve kupusa ako su promijenili boju.

Proces kiseljenja možete i ubrzati ako želite. To uradite tako što ćete prvih 4-5 dana ostaviti bačvu na sobnoj temperaturi, a zatim je premjestiti u podrum da stoji na temperaturi ne višoj od 5C stupnjeva.

Kako se koristi rasol?
Već smo napisali da se rasol može piti sam. Osim toga, možete ga upotrijebiti i za razne juhe i variva. Kako god ga koristili on je jako zdrav i pun je hranjivih elemenata koje naš organizam treba. Kiseli kupus odavno je prisutan u jelovnicima širom Europe pa tako i kod nas u domaćoj kuhinji. Može biti odličan dodatak raznim jelima, ali i kao salata.

Ako baš želite isprobati nešto neobično i smjelo, onda vam predlažemo da si napravite jelo od dinstanog kupusa i slatkog krumpira – batat. Jednostavno dinstajte kupus uz batat ili tikvu ili ispecite savijaču od kiselog kupusa. Slobodno ga kombinirajte sa orasima, kimom, ili grožđicama. Savijača pripremljena na ovaj način može biti poslastica vašeg sljedećeg svečanog druženja.(Atma.hr)

 

O hanumabaadmin

Provjeri također

San snova: Ova mala drvena kućica na plaži s pogledom na more ostavit će vas bez teksta (FOTO)

Mjesto koje je pobudilo našu maštu i interes i našlo se na popisu nekretnina u …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.