Utorak , 9 travnja 2024

Zašto treba da isključite grijanje prije spavanja: Prevelika toplota je jako opasna za bebu, posebno zbog ova dva razloga

Sasvim je normalno da u ovom hladnom periodu posebno tokom noći vodite računa o tome da bebi bude dovoljno toplo, ali pazite da ne pretjerate sa grijanjem. Istraživanja su pokazala da previše tople prostorije za spavanje dovode do povećanja sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS).

Stručnjaci također tvrde da je spavanje sa uključenim grijanjem vrlo nezdravo i da remeti dobar san.  Visoka sobna temperatura može da ometa proces termoregulacije tijela, a posljedice su umor, nelagoda i nemir kako kod odraslih, tako i kod djece. Dakle, ne samo da ćete se sljedeći dan osjećati neispavano i umorno, već navedeno može da utiče i na pamćenje, učenje i druge kognitivne procese.

Zato je bolja i sigurnija varijanta da detetu obučete deblju pižamu ili da bebu stavite u toplu vreću za spavanje, nego da cijelu noć držite upaljeno grijanje.

Manje opasan, ali ne zanemariv problem je i suha koža.

Naime, spavanje u pretoploj sobi može da izazove različite kožne probleme, na prvom mhestu pretherano isušivanje kože zbog nedostatka vlage. Bebe su posebno osjetljivije na toplotu tokom spavanja, jer se njihova koža znatno brže suši. Također, vlažnost u nosu koja je odgovorna za “hvatanje” bakterija, lako se suši u prostoriji sa vrućim vazduhom. Kada se vlažnost sluzokože nosa osuši, podložniji je infekcijama, tu su mala djeca i bebe posebno rizične jer nemaju još izgrađen imunitet.

Najsigurniji savjet je da prvo dobro provjetrite sobu, a potom je ugrijete pred spavanje. Kada zaspite isključite grijanje i prilagodite oblačenje temperaturi u sobi.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Odlazak najdražeg gosta: Zvukom topa i sa akšam-namazom završen je Ramazan, vjernici se raduju Bajram

Prije nekoliko minuta Bosnom i Hercegovinom prolomili su se zvuci ezana, u pojedinim gradovima top …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.