Nedjelja , 23 lipnja 2024

Afera ‘respiratori’: “Srebrena malina” kupila respiratore preko crnogorske firme, plaćeni 3,9 miliona eura

Portal Klix je u posjedu dokumentacije koja otkriva jedan sasvim novi ugao u aferi nabavke 100 respiratora iz Kine, koje je za potrebe Federacije BiH i naručioca Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) nabavila firma “Srebrena malina” iz Srebrenice. U cijeloj priči sada se kao posrednik pojavljuje firma iz Crne Gore.

Nabavka prijeko potrebnih 100 respiratora mogla bi imati širi, regionalni kontekst, s obzirom na zanimljiv krug skopljenih ugovora privatnih kompanija iz Srbije, Crne Gore, a u konačnici i BiH.

“BTL Medical Montenegro” je privatna firma iz Podgorice koja se bavi trgovinom medicinske opreme. Oni 14. aprila sklapaju ugovor sa prodavcem 100 respiratora iz Kine, firmom “Shangai ChangQi Medical Tehnology Center”. U ugovoru je navedeno da kupuju 100 respiratora model ACM812A, proizvođača Chang Feng. Cijena je 30 miliona kineskih juana, odnosno 3,9 miliona eura (7,6 miliona KM). Podsjetimo da Federacija za kupovinu izdvojila 10,5 miliona KM, što je otprilike oko 5,36 miliona eura.

Istog dana, dakle 14. aprila napravljen je aneks kupoprodajnog ugovora gdje se u priču sada uključuje i bh. firma “Srebrena malina”. U aneksu ugovora je jasno definisano da prodavac respiratora kineska firma “Shangai ChangQi Medical Tehnology Center”, kupac je kao posrednik crnogorska firma “BTL Medical Montenegro”, čija je vlasnica Sanja Lekić, a kao krajnji kupac navodi se “Srebrena malina” koju zastupa Fikret Hodžić.

Specifikacija respiratora je identična kao u ugovoru između kineske i crnogorske firme. Dakle “Srebrena malina” je kupila 100 respiratora modela ACM812A za 30 miliona kineskih juana, odnosno 3,9 miliona eura.

U aneksu ugovora je navedeno: “Krajnji kupac se obavezuje da ima kvalifikacije i uvjete za kupnju i prodaju proizvoda u skladu sa ovim dokumentom i izvršavanje odgovarajućih obaveza”.

Da li je “Srebrena malina” imala kvalifikacije za kupovinu respiratora kako se navodi u ugovoru? Ranije objavljeni dokumenti ostavljaju sumnju da nije imala. Prvo ovaj navedeni aneks ugovora je potpisan 14. aprila. Postavlja se pitanje kako je onda “Srebrena malina” mogla potpisati ugovor o nabavci respiratora 14. aprila, ako je direktor FUCZ-a Fahrudin Solak tek sutradan, 15. aprila potpisao izjavu o nabavci respiratora kojom obavještava Agenciju za lijekove BiH da je kompanija “Srebrena malina” ovlaštena da obavi uvoz, carinjenje i registraciju respiratora.

Garancija proizvođača na kupljene respiratore je 12 mjeseci.

Na osnovu predračuna je vidljivo da je “Srebrena malina” cjelokupni iznos novca platila preko China Merchants banke. Aerodromske troškove u Kini “Srebrena malina” je platila 8.950 eura, dok je čarter let Sarajevo – Peking – Sarajevo plaćen 297.286 KM.

Zanimljiv detalj u samom transportu respiratora je da je avion prije dolaska u Sarajevo, nakratko sletio u Podgoricu. Dakle, avion je iz Sarajeva poletio 24. aprila za Peking, ali se zaustavio u kazahstanskoj Karagandi gdje je dosipao gorivo, da bi opet isti dan nastavio let do glavnog grada Kine. U povratku s respiratorima je također gorivo dosipano u Kazahstanu, ali je umjesto u Sarajevo avion prvo sletio u Podgoricu u 15:06 minuta 25. aprila, da bi tek potom stigao u Sarajevo.

Regionalna pozadina

Tokom marta privatna beogradska firma Sinofarm, koju je angažovala država Srbija, naručuje 400 respiratora (200 manjih za vozila hitne pomoći i 200 većih i skupljih). Za taj posao Sinofarm angažuje posrednika, a to je ranije spomenuta “BTL Medical Montenegro” iz Podgorice. S njima sklapaju dva ugovora ukupne vrijednosti 8,9 miliona eura.

Prvi ugovor je potpisan 28. marta za nabavku 200 respiratora model ACM812A, ukupne vrednosti 5 miliona eura, a drugi o nabavci 200 respiratora marke Shangrila 510S od 29. marta, ukupne vrednosti 3,9 miliona eura.

Rok za isporuku skupljih i većih respiratora bio je već 30. mart, a onih jeftinijih i manjih 14. april 2020. godine, piše srbijanski Javno.rs koji se detaljno bavio ovim problemom.

“Sinofarm” je 30. marta avansno uplatio cijeli iznos od 8,9 miliona eura podgoričkoj firmi BTL Medical Montenegro, ali je problem nastao kako tvrdi crnogorska firma što je novac kasno uplaćen, odnosno sa zakašnjenjem od nekih šest sati i zbog toga navodno respiratori nisu mogli biti preuzeti sa lagera u Pekingu. Tako je glasilo obrazloženje crnogorske firme.

Potom srbijanska firma “Sinofarm” jednostrano raskida ugovore i traži povrat novca.

Podgorička firma je beogradskoj vratila samo 3,9 miliona eura jer, kako tvrde, “zbog poremećaja na tržištu” nije mogla isporučiti 200 respiratora marke “Shangrila 5105” (mobilni respiratori za vozila hitne pomoći), prenosi in4s.net.

Tako “Sinofarm” još uvijek potražuju 5 miliona eura za respiratore model ACM812A. Priča se dalje širi da podgorička firma nije direktno nabavljala respiratore u Kini, već da je i ona koristila posrednike i to jednu firmu s Kipra koja se bavi trgovinom oružjem, te jednu firmu iz Rijeke.

Na koji način je “Srebrena malina” došla u priliku da trguje i posreduje sa firmom iz Podgorice prilikom nabavke respiratora je posebno pitanje. Da li je “Srebrena malina” iskoristila raskid ugovora “Sinofarma” i “BTL Medicala Montenegro” pa ušla u posao i preuzela respiratore koji bili namijenjeni za Srbiju i koji su već čekali na lageru? I u konačnici ostaje otvoreno pitanje kakvi su respiratori kupljeni. Odgovor ćemo saznati kada neko konačno otvori kutije.

Cijeli slučaj istražuje Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a predmet vodi državno tužilaštvo. (Klix.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Izmjerena najviša temperatura u Evropi: Italija ključa na 42 stepena, u Turskoj bjesne požari, na Majorci „meteocunami“ (VIDEO)

Ekstremni vremenski uslovi haraju dijelovima Evrope, Grčka je pogođena ekstremno visokim temperaturama i već je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.